Udovičić: Moramo da se izborimo s nasiljem u sportu

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić izjavio je danas u Beogradu na otvaranju OEBS-ove konferenciji o unapređenju bezbednosti na sportskim događajima da je nepohodno da se nivo nasilja u sportu smanji.

– Samo zajedničkom akcijom svih nadležnih institucija i nivoa vlasti možemo se uspešno izboriti s problemom nasilja u sportu. Ovu lošu pojavu je teško iskoreniti, ali svi zajedno moramo da radimo na tome da se nivo nasilja kontinuirano smanjuje – rekao je Udovičić.

On je istakao da se moraju uvažiti jasno definisane nadležnosti svih aktera u rešavanju ovog problema.

– Vreme je da se pojačaju aktivnosti u pravcu rešavanja uzroka nasilja. Jasna, nedvosmislena i efikasna primena zakona i maksimalna angažovanost svih nadležnih jesu neophodnost. Takođe, potrebno je pojačati edukaciju i preventivu – kazao je Udovičić.

On je rekao da je zadatak celog društva da se zaštiti sport, koji je, kako je istakao, „nešto najčistije i najbolje što ova zemlja ima”.

Ministar sporta rekao je da je u novoj Nacionalnoj strategiji razvoja sporta predviđeno uspostavljanje institucionalnih mehanizama za borbu protiv nasilja i nedoličnog ponašanja gledalaca na sportskim priredbama.

– Mediji su u ovom procesu značajan partner koji mogu mnogo da pomognu u preventivi, kroz edukaciju širih slojeva društva o načinima za primereno uživanje na sportskim događajima – rekao je Udovičić.