Udovičić o privatizaciji: Država više ne može da finansira klubove, privatno vlasništvo je rešenje

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da se najveći srpski klubovi Crvena zvezda i Partizan ne plaše privatizacije i ponovio da država više ne može da ih finansira.

– Na poziv kabineta premijera došli su u vladu predstavnici fudbalskih i košarkaških klubova. Na prvu loptu su mi rekli da su za privatizaciju, ali su hteli da čuju i detalje o modelima. Znam da imaju Upravne odbore, pa sam im dao 10 dana da dostave zvaničan stav klubova – rekao je Udovičić za Blic.

On je istakao da privatizacija mora da počne od najvećih klubova.

– Zvezdu podržava 2,8, a Partizan 2,2 miliona ljudi i to se mora uvažiti. Kasnije, ako ima interesa, profesionalizovaće se i drugi. Privatizacija neće biti obavezna, ali svima unapred mora da bude jasno da država više neće moći da finansira klubove kao što se do sada radilo unazad decenijama. Došli smo do kraja, ovako više ne može – naveo je on.

Ministar Udovičić je kazao kako će vrednost najvećih srpskih klubova da odredi tržište.

– Na državi je da stvori najbolje moguće uslove, da uredi sistem i obezbedi sigurnost zdravog kapitala, kako bi se privukli investitori. Ako samo kukamo i pričamo da ništa nije moguće i da ne može, onda nećemo nigde ni krenuti, a kamoli stići. A profitiraće samo oni kojima je u interesu da očuvaju postojeće stanje.

Udovičić je rekao i da bi, prema iskustvima drugih zemalja, investitorima bilo lakše da privatizuju manje klubove.

– Zašto da neko ne kupi niški Radnički – nema dugova, ni mnogo zaposlenih? Za male pare dobiće jaku bazu na jugu Srbije, a prodajom dva dobra igrača brzo će vratiti uloženo. Fudbal je, ipak, biznis – naveo je ministar.

On je istakao da u Srbiji ima 11.600 sportskih klubova, što je previše i da je potrebno da se vremenom smanje svi neracionalni izdaci.

– U sličnim zemljama nema više od šest, sedam hiljada klubova. Biće protesta i ljutnje, neki će izgubiti višegodišnje privilegije, ali jednostavno drugačije ne može. Narod mora da zna istinu i ja se ne bojim da je izgovorim jer duboko verujem da samo ovako možemo unaprediti srpski sport. Ako se plašiš da ćeš izgubiti utakmicu, najbolje je da je i ne igraš ili, u mom sportu, da uopšte ne skočiš u bazen – zaključio je Udovičić.