Udovičić: Odluka UEFA je kontradiktorna i nepravedna, FSS ima moju punu podršku

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je da je odluka Evropske fudbalske unije (UEFA) o prekinutoj utakmici između Srbije i Albanije najblaže rečeno kontradiktorna i najavio da će pružiti podršku FSS-u, ukoliko odluči da podnese žalbu.

Disciplinska komisija UEFA registrovala je prekinutu utakmicu u Beogradu između Srbije i Albanije službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije, ali je istovremeno srpsku selekciju kaznila sa oduzimanjem tri boda u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope.

Takođe, Srbija će naredne dve utakmice kao domaćin u kvalifikacijama igrati bez prisustva publike, dok će FSS i FS Albanije platiti i novčanu kaznu od po 100.000 evra.

– Kaznu UEFA prema našem Savezu najblaže rečeno vidim kao kontradiktornu i nepravednu, šta god da bude navedeno kao obrazloženje i razlog za donošenje iste. Nelogično je da se oduzmu tri boda, a da se istovremeno i pobedi, jer se time anulira pobeda, a dalje postavlja pitanje šta je smisao službenog rezultata, ako je ovo efekat istog. Ubeđen sam da će se FSS žaliti i za to ima moju punu podršku – naveo je Udovičić.

On je dodao da kao ministar sporta smatra da sport u svemu i uvek treba da ostane van bilo kojih vidova uticaja, pa i uticaja politike, jer bez toga sport gubi svoj osnovni smisao.

– Na ovoj utakmici svakako to nije bio slučaj, ne bih voleo da jedna tako značajna organizacija kao što je UEFA svojom odlukom zapravo učini suprotno i učini da se ovakvi vidovi jasnih političkih namera koji su realizovani na sportskom terenu na ovaj nacin ucine nekažnjenim, odnosno minimalno kaznjenim – poručuje Udovičić.

Prema njegovim rečima posebno je potrebno imati u vidu da su dimenzije i posledice koje su mogle da nastanu, a koje su na svu sreću blagovremeno sprečene intervencijom organa države Srbije i odgovornim, sportskim ponašanjem naših reprezentativaca i najvećeg dela navijača, kao epilog malo je reći neprimerenog i nesportskog akta albanske strane, mogle da budu znatno teže.

– Ako se takav čin ne sankcioniše i albanska strana za isti samo snosi novčanu sankciju, onda je to otvaranje vrata za incidente najvećih razmera u oblasti sporta, a posebno na fudbalskim terenima koji okupljaju najveći broj ljudi – zaključuje Udovičić.