Udovičić: Sistem mora da prati potrebe sportista

Ministar omladine i sporta Srbije, Vanja Udovičić, izjavio je danas u Bratislavi da sistem sporta mora da prati potrebe sportista i da bude u funkciji njihovog razvoja, a ne obrnuto i da je cilj Vlade da taj sistem postavi na čvrste osnove.

– Srbija ima sjajne sportiste, ali sistem sporta mora da prati njihove potrebe i da bude u funkciji njihovog razvoja, a ne obrnuto. Vlada Srbije će u narednom periodu inicirati uvođenje niza novih mehanizama s ciljem temeljne reorganizacije sistema. Ulazimo u velike promene, u kojima su nam važna iskustva drugih – rekao je Udovičić.

Kako se navodi u saopštenju, Udovičić je danas u Bratislavi sa slovačkim ministrom obrazovanja, nauke, istraživanja i sporta Dušanom Čaplovičem razgovarao o jačanju saradnje Srbije i Slovačke u oblasti sporta i omladinske politike. Posebna pažnja u razgovoru bila je posvećena iskustvima Slovačke u transformaciji sistema sporta. Udovičić je upoznao Čaploviča s namerom Vlade Srbije da sistem sporta postavi na čvrste i funkcionalne osnove, po ugledu na uređene zemlje, zbog čega se Ministarstvo omladine i sporta temeljno upoznaje
s iskustvima zemalja iz regiona u ovoj oblasti, kao i sa iskustvima zemalja Evropske unije.

Udovičić je u Bratislavi razgovarao i s direktorom Instituta za mlade – IUVENTA,  Vilijamom Mihalovičem o pitanjima omladinske politike, posebno u sferama priznavanja neformalnog obrazovanja, prepoznavanja značaja volonterizma među mladima i karijernog vođenja i savetovanja.