UEFA saopštila za šta će sve biti pokrenut postupak: ‘Više’ se tereti Srbija nego Albanija?

Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je večeras da će pokrenuti disciplinski postupak protiv fudbalskih saveza Srbije i Albanije zbog incidenata na utakmici u Beogradu i da će disciplinsko telo UEFA taj predmet razmatrati 23. oktobra.

Kako se navodi u saopštenju, protiv Fudbalskog saveza Albanije postupak će biti pokrenut zato što su albanski igrači odbili da igraju i zbog prikazivanja nedozvoljenog transparenta.

Fudbalskom savezu Srbije stavlja se na teret lansiranje ili ubacivanje pirotehničkih sredstava i projektila, nasilje u publici, ulazak navijača u teren, manjkava organizacije utakmice i upotreba lasera.

Potparol UEFA Pedro Pinto najavio je ranije danas pokretanje disciplinskog postupka i rekao da će srpski i albanski Savez imati rok do sledeće srede da odgovore na optužbe.

Reprezentacije Srbije i Albanije sastale su se sinoć u Beogradu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ali je meč prekinut u 42. minutu, pošto se nad terenom pojavila mala letelica na daljinsko upravljanje, na kojoj je visio transparent sa mapom velike Albanije i slikama osnivača moderne albanske države Ismaila Čemalija i albanskog nacionaliste Ise Boljetinija.

Nakon tog prvog incidenta usledila je tuča među igračima, a u teren su utrčali navijači Srbije koji su napadali gostujuće igrače, pa je intervenisala i žandarmerija.