UEFA STAVLJA KATANAC NA HUMSKU: Bez publike protiv Viktorije zbog krvavog pira kriminalaca?

Stadion Partizana
Beta

Prema rečima potpredsednika Vladimira Vuletića, UEFA bi mogla da suspenduje stadion u Humskoj za sledeći meč u Evropi.

 

Osim incidenata tokom mečeva u grupnoj fazi Lige Evrope – utrčavanje na teren, pirotehnika i razglas na tribini, rasistički povici, blokiranje stepenica, neakreditovani novinari na terenu – na disciplinsku odluku UEFA o Partizanu 5. januara mogla bi da utiču i dešavanja sa poslednjeg “večitog” derbija u Superligi.

– Još od avgusta, od kazne da igramo bez prisustva gledalaca na dva evropska meča i izricanja uslovne kazne s pretnjom automatske suspenzije od jedne utakmice u slučaju ponovljenih prekršaja strepimo od ponovnog zatvaranja stadiona. Konstantno smo pod lupom UEFA, zbog podebele fascikle navijačkih prekršaja iz poslednjih 12 godina, koja mi je data na uvid prilikom pojavljivanja pred Komisijom za žalbe. Naše takmičenje je deo sistema UEFA i kao takvo bi trebalo da funkcioniše po njenim opštim pravilima. U tom smislu nisam naročiti optimista kada je u pitanju odluka koju očekujemo 5. januara. Pretpostavljam da će prilikom izricanja kaznenih mera uzeti u obzir i ono što se desilo na večitom derbiju i verovatno aktivirati raniju kaznu o suspenziji – rekao je Vuletić za dnevnik “Danas”

Vuletić kaže da je ponašanje navijačkih skupina koje su protekle jeseni dolazile na Stadion Partizana često van domašaja kluba, jer se radi i o strancima za čije su izgrede odgovorni klubovi koje prate.

– Na našem meču sa Jang Bojsom upaljeno je sigurno pedeset baklji na tribini sa protivnikovim pristalicama. Partizan uvek (u)radi sve što je do njega, u skladu sa propisanim obavezama iz Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim borilištima, sa sve angažovanjem agencija za obezbeđivanje mečeva i to samo onih s neophodnim dozvolama nadležnih državnih organa, ali to nije uvek dovoljno da se spreče različiti incidenti. Uveravam vas da ova uprava ima nultu toleranciju prema svakom problematičnom ponašanju dela naših navijača, bilo da se radi o bakljama, tuči, rasističkim povicima, uvredljivoj ikonografiji… Podsećam vas da smo i mi sami bili meta napada nekih od tih ljudi, u svečanoj loži i ispred stadiona. Na našeg generalnog direktora Miloša Vazuru udarili su pesnicama, a na nas druge jajima. Jednostavno, ovo je problem šireg konteksta i dubljeg korena i kao takav traži dublju analizu, opšti dijalog i veliki državno-društveni konsenzus – navodi Vuletić.