UEFA u četvrtak ili petak o prekidu u Humskoj, Srbija bazira odbranu na ‘dva okidača’

Odluka se još uvek čeka... Ishod i kazne posle prekida utakmice, između Srbije i Albanije, na stadionu Partizana, 14. oktobra, biće poznati u četvrtak, a zbog obimnosti i specifičnosti ovog slučaja najkasnije u petak.

Fudbalski savez Srbije poslao je u ponedeljak obimnu dokumentaciju sa dokazima u sedište UEFA.

– Zbog obimnosti predmeta može se desi da odluka bude odložena za petak. Poslali smo obimnu dokumentaciju, a verujem da su i Albanci – rekao je Zoran Laković, generalni sekretar FSS.

Kakva će odluka biti još uvek nije poznato, samo se sluti… Sve u svemu, postoje i pozitivne i negativne stvari koje su na strani Srbije, a koje će u mnogome uticati na konačnu odluku UEFA.

– Postoje pozitivne stvari u ovom slučaju za nas, ali i negativne. U odbrani smo apostrofirali naravno sve što je trebalo i što nam ide u prilog, ali najveći problem sa kojim se suočavamo jeste ulazak navijača na teren. Tu bi trebalo postaviti pitanje, da li je to propust redarske službe i policije, ili dobra intervencija što na terenu nije bilo 3.000 ljudi – kaže Laković.

Kako generalni sekretar FS Srbije ističe, odbrana naše zemlje bazira se na onom krucijalnom problemu, a to je zastava „Velike Albanije”.

– Apsolutni okidač za prekid utakmice je ulazak drona sa transparentom političko-fašističke sadržine. Pretenzije koje se nalaze na zastavi imaju taj karakter. Nismo tu ništa predimenzionirali, već to jasno piše u UEFA. Sve je moglo da se završe na različite načine, pa se postavlja pitanje šta bi se desilo da je on još sat vremena stajao. To je prvi okidač, drugi je kada naš igrač hvata zastavu. Svi su videli da Stefan Mitrović nema nameru da gazi, gužva ili bilo šta ružno uradi – jasan je Laković.

Međutim, Albanci će sigurno iskoristiti ulazak srpskih navijača na teren, što je svakako ogroman minus za Srbiju.

– Čitav metež je trajao 60 sekundi. Posle toga kada su igrači ušli u tunel apsolutno su se stvorili uslovi za igru. Delegat, sudije u saradnji sa ljudima koji su pratili naš meč, a pratio ga je i glavni bezbednjak UEFA Keri Skot svi oni su doneli zaključak i odluku da se utakmica nastavi. Srž je čitave naše odbrane je upravo to – završio je Zoran Laković.