UGOJILI STE SE TOKOM PRAZNIKA? Poslušajte savete instruktora i za tili čas ćete biti u top formi

Miloš Marinković
Privatna arhiva

Posle praznika koji su nastupili od početka godine gotovo svako od nas je dobio pokoji kilogram više uživajući u jakoj i masnoj hrani. I trebalo bi dati sebi nekada oduška, ali niko ne sme da se opusti. Zato je sredina januara pravo vreme da se vratite treninzima, a početnici da se konačno okrenu fizičkim aktivnostima.

 

U trening avanturu polaznici ne bi trebalo da se upuštaju ukoliko ne znaju šta rade i ako im je to prvi susret sa sportskim aktivnostima. U tim situacijama potrebno je konsultovati profesionalnog instruktora.

Personalnog trenera je važno imati zbog pravilnog izvođenja vežbi, doziranog opterećenja vežbanja i zbog kontinuiteta vežbanja. Uz personalnog trenera vežbanje se posebno preporučuje početnicima u vežbanju i početnicima u smeru oporavka mišića. Svi ostali vežbaci i neprofesionalni sportisti mogu sasvim fino napredovati uz jedan set treninga sa trenerom kao vid konsultacije i korekcije načina vežbanja – rekao je za Dnevno.rs Miloš Marinković, personalni trener u fitness centru Ethnogym.

Polaznici ne bi trebalo da se plaše prvog treninga, pogotovo ako se odluče za individualne treninge. Ipak, u pojedinim slučajevima potrebno je konsultovati i lekara.

Za rekreativno vežbanje nije neophodan zdravstveni pregled pre dolaska u teretanu. Budući vežbači koji u porodici imaju, ili su imali, problema sa pritiskom, šećerom u krvi ili neuroloških poremećaja kao što su epileptični napadi, trebalo bi da konsultuju lekara pre polaska na vežbanje – kaže nam Miloš.

 

Platežna mož u Srbiji je takva da ne može svako da priušti sebi trenera, ali i za to postoji rešenje. Osim individualnih treninga postoje i grupni, a efekat je manje-više isti.

Efekti vežbača koji su radili sa trenerom razlikovali su se u brzini postignutih rezultata. Da li zbog manjka motiva, da li zbog pauza jer su nastale manje povrede, pa je nastajala manja trauma po pitanju određenih vežbi, pa i zbog dužeg učenja pokreta kada se radi bez prisustva trenera… Ako je za pojedinca preskup rad sa trenerom, da, moguće je organizovati rad u grupama, troje ili četvoro ljudi sličnih interesovanja u sferi fizičkih dostignuća i slične fizičke spreme. I rad sa grupama može imati iste rezultate kao rad ‘1 na 1’, samo je malo sporiji i moramo imati strpljenja za rezultate – objasnio nam je on.

Ovim poslom ne može svako da se bavi. Ozbiljan trener mora da poseduje svakoliko znanje, a završen fakultet je preduslov za svakog profesionalca.

Za poznavanje principa vežbanja, trener mora imati: osnovno znanje iz oblasti Antromotorike – opšte, razvojne i individualne sposobnosti, opšte poznavanje Anatomije i osnovno poznavanje fiziologije čovekovog tela, kao i korektivnu gimnastiku na ljudskom telu. Pored toga, svaka nadogradnja u smeru licence i usavršavanja po pitanju sportskog vežbanja ide u korist trenera,  ali nije neophodna  da bi se bavio rekreativnim sportistima – kaže Marinković.

 

Rad sa personalnim trenerom podrazumeva osnovne savete po pitanju radnih navika i načina ishrane, jer svaki trener voli da vidi rezultate svoga rada.

Naravno da rad sa trenerom podrazumeva mogo više nego samo smanjivanje telesne težine. Prioritet je telesno i fizičko zadovoljenje vežbača, što znači da se lepo oseća i bude zadovoljan sobom. Sa tim polazi i pojačano vežbanje i gubljenje telesne masti. Prvi rezultati vežbanja su vidljivi već posle 3 ili 4 nedelje kontinuiranog vežbanja ili je to individualno, pa vežbači moraju biti strpljivi – zaključio je Miloš Marinković.