Ukrajina odustala od ogranizacije Evrobasketa, Srbija vreba priliku

Košarkaški savez Ukrajine saopštio je da odustaje od organizacije Evropskog prvenstva 2015. godine, jer nije u mogućnosti da ga organizuje.

U Ukrajini je već nekoliko meseci nestabilna politička situacija, a zbog sukoba sa Rusijom oko Krima dodatno je ugrožena bezbezdnost.

Ukrajinci su predložili FIBA da domaćin EP 2015. bude druga zemlja ili više zemalja, a da se Ukrajini dodeli naredno EP 2017. godine. To je šansa za Srbiju, koja prema saznanjima B92 želi da bude domaćin bar jedne od grupa na sledećem EP.

Iz Košarkaškog saveza Srbije nisu mogli da nam potvrde zvanično interesovanje za organizaciju EP 2015, a više o tome znaće se nakon što FIBA zvanično saopšti da traži novog organizazora, ili koorganizatore.

Vodeće telo FIBA Evrope u subotu će održati sastanak na kojem će verovatno biti određen domaćin narednog EP.

Francuska želi da brani titulu kod kuće

Pored Srbije, još nekoliko zemalja je istaklo interesovanje za domaćinstvo EP 2015.

Poljaci su želeli da pomognu komšijama, sa kojima su organizovali EP u fudbalu pre dve godine, ali pitanje je da li su spremni samostalno da nastupe.

Nemačka je preložila da se Eurobasket igra u čak četiri zemlje, a organizovala bi ga zajedno sa Francuskom, Belgijom i Holandijom.

Međutim, glavni kandidat je Francuska čiji Košarkaški savez je već najavio kandidaturu u slučaju povlačenja Ukrajine, što se i dogodilo.

Predsednik KS Francuske Žan-Pjer Siutat je čak i razgovarao sa kolegom iz Ukrajine, Aleksandrom Volkovom.

On je istakao da bi domaćinstvo EP bila sjajna stvar za igrače, ali i francusku košarku. To bi značilo da će Francuska da titulu prvaka Evrope iz Slovenije braniti kod kuće.

Pored ovih zemalja, pominju se još Grčka, Češka, Austrija i Hrvatska.