UPISAO SE U LEGENDE: Ovaj Đokovićev rekord verovatno NIKO nikada neće moći da sruši

Dugogodišnja dominacija

printscreen

Novak Đoković i u 37. godini igra tenis na najvišem nivou i osvaja najveće trofeje, a tokom 2023. igrao je u sva četiri grend slem finala, a jedini poraz doživeo je na Vimbldonu.

Nakon poraza Karlosa Alkaraza na Mastersu u Parizu već u drugom kolu, sve je izvesnije da će Novak završiti godinu kao prvi teniser sveta, iako će konačna odluka o tome pasti tek na Završnom mastersu u Torinu.

Ukoliko Novak osvoji Pariz imaće 9.945 poena, a osvajanjem Završnom mastersa može da dogura najviše do 11.445, odk bi posle toga imao priliku da uveća bodovni saldo i na Dejvis kupu.

Ipak, sve to neće biti dovoljno ni da priđe blizu rekorda koji je postavio 2015. godine, kada je sezonu završio sa 16.585 ATP poena.

To je apsolutni rekord od kada je uvedena ATP lista, a Novakova 2015. godina bila je jedna od, ako ne i najbolja u istoriji tenisa.

Zanimljivo je da Đoković drži i drugo i treće mesto po ovom parametru, pošto je 2011. godinu završio sa 13.630 poena, dok je na kraju 2012. godine imao 12.920 bodova.

Dakle, iako Đoković ima sjajnu sezonu u kojoj je mogao da se domogne i kalendarskog grend slema, to neće biti dovoljno ni da priđe rekordima koje je sam postavljao.

Poređenja radi, Alkaraz je prošlu sezonu završio kao prvi, a imao je „samo“ 6.820 poena i njegov rezultat je tek 14. najbolji u istoriji, odnosno od kada se uvelo ovakvo ATP bodovanje.