‘Uragan’ po imenu Hari Kejn: Eksplozija napadača Totenhema, Englez rame uz rame sa Mesijem (FOTO)

Poslednjom utakmicom u kojoj je svom timu doneo pobedu postignuvši oba gola, mladi centarfor Totrnhema Hari Kejn približio se vrhu listi strelaca i još jednom potvrdio da se nalazi u sjajnoj formi. Napadač „Pevaca” je među najboljim golgeterima pet fudbalskih najjačih liga, posebno gledajući skor u 2015. godini. Krajem marta, očekuje se i Kejnov debi u seniorskoj selekciji Engleske.

 

Fudbaler Totenhem Hotspura Hari Kejn je ove sezone prosto ekplodirao i svojom formom zaslužio status jednog od najboljih napadača Premijer lige. On je postigao dva pogotka u pretposlednjoj utakmici protiv Kvins Park Rendžersa,  u kojoj je njegov tim trijumfovao 2:1.

Inače, to je bilo čak šesto uzastopno gostovanje u kojem je igrač londonskog tima dao gol, što je uspeh koji je pošao za rukom samo četvorici igrača u celokupnoj istoriji Premijer lige. Tim pogocima, Kejn je došao do 16 golova ove sezone u Premijer ligi. Ispred njega su samo Kun Aguero i Dijego Kosta koji su mrežu zatresli samo jedan put više.

Tako se mladi Englez došao na korak dvojcu napadača sa mnogo većim renomeom, iako je tako nešto bilo veoma teško pretpostaviti početkom sezone. Popularni „Uragan“ kako ga ponekad zovu zbog sličnosti njegovog imena sa tom rečju u engleskom jeziku, kao i zbog načina na koji „oduva“ protivnike, prvi pogodak u ligi je postigao tek u novembru. Kako je sezona odmicala,  njegova golgeterska forma je sve više napredovala. Gledajući učinak od početka ove godine, napadač „pevaca“ je neprikosnoven u ligi. U 2015. godini, više golova od Kejna u svim ligama „petice“ je zabeležio samo Leo Mesi.

 

Kada se pogleda ukupan broj navrata u kojima je „Uragan“ savladao protivničkog golmana u svim takmičenjima, njegov skor je još impresivniji. Računajući i nastupe u Evropa ligi i kup turnirima, Kejnov ukupuni golgeterski saldo ove sezone iznosi čak 26 pogodaka. Po tome je neprikosnoven među fudbalerima koji nastupaju na Ostrvu, a čak na trećem mestu kada se pogledaju svi fudbaleri koji igraju u pet najboljih evropskih liga. Ispred 21-godišnjeg Engleza po ovom parametru su samo dva najbolja fudbalera današnjice – Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi.

Glasine o pozivu za seniorski tim

Odlične partije u ovoj sezoni dovele su do sve učestalijih priča o tome kako je konačno došao pravi trenutak da Hari Kejn debituje i u seniorskoj reprezentaciji svoje zemlje. Prethodno, on je nastupao u mlađim selekcijama i u svakoj konkurenciji se i upisivao u strelce. Kejn još uvek ima pravo da igra za U-21 reprezentaciju. Neki izvori sa Ostrva govore o tome kako bi Kejn mogao da upiše prve nastupe u dresu sa grbom sa tri lava već krajem ovog meseca kada se Engleska sastaje sa Litvanijom i Italijom.

Selektor „Gordog Albiona“ Roj Hodžson već duže vreme prati partije mladog centarfora kojeg je gledao i na poslednjem meču Premijer lige, kao i u finalnom duelu Liga kupa koji je njegov tim nedavno izgubio od  Čelzija. U skorašnjoj izjavi, Hodžson je govorio kako bi Kejn mogao da se nađe u timu, ali da mu mesto u ekipi nije zagarantovano. Uz četvoricu igrača koje je Hodžson birao za nacionalni tim prošle jeseni, sada se kao još jedan od konkurenta za mesto pojavio i oporavljeni Staridž.

 

Ipak, sve je veći pritisak javnosti na prvog stratega reprezentacije da Kejna konačno uvrsti u prvi tim. Jedan od stručnjaka koji smatra da je Kejnu svakako mesto u ekipi je i trener ljutih rivala Totenhema, Arsen Venger. Nakon februarskog poraza od Spursa u kojem je Kejn postigao dva odlučujuća gola za svoj tim, Francuz je rekao kako „Uragan“ mora da se nađe u selekciji. Uz to je dodao da njegovo nepozivanje  sve više povećava šanse da Kejn zaigra za neku drugu reprezentaciju (napadač ima pravo nastupa i za Severnu Irsku).

Inače, svoje prve fudbalske korake Kejn je napravio upravo u Arsenalu u koji je došao sa osam godina. Samo tri godine kasnije, prešao je u Totenhem u kojem je do danas, ne računajući pozajmice u Lejton, Milvol, Norič i Lester.

Svoje mišljenje o ovoj temi dao je i Kejnov saigrač i belgijski reprezentativac Jan Vertongen. Naime, pojavile su se glasine da bi fudbaler Totenhema mogao da debituje za seniorski tim zemlje krajem meseca, ali da bi se nakon toga vratio u selekciju za igrače mlađe od 21 godine kako bi sa ovim timom učestvovao na evropskom prvenstvu koje će se narednog leta igrati u Češkoj. Vertongen je objasnio da smatra da Kejn ne bi trebalo da nastupa na ovom takmičenju jer je spreman za igre na višem nivou, kao i da bi dodatni mečevi mogli da povećaju rizik od eventualne povrede. Do sada, Kejn je ove sezone već odigrao 41 utakmicu.

Jedna od prepreka ka pozivu Kejna bi mogle da budu ne tako sjajni timski rezultati njegovog kluba. Spursi su ispali iz Evrope posle dvomeča sa Fiorentinom, a trenutno su šesti u prvenstvu Engleske. Zato će glavni cilj Kejna do kraja sezone biti da pomogne timu da se na kraju takmičenja nađe među prve četiri ekipe i tako obezbedi eventiualno učešće u Ligi šampiona. Do kraja Premijer lige ostalo je još deset utakmica.