USTAVNI SUD ODBIO ŽALBU: Šimunić pravosnažno osuđen za govor mržnje

Džo Šimunić
facebook/Joe Šimunić

Ustavni sud Hrvatske odbacio je žalbu hrvatskog fudbalera Josipa Šimunića koji je kažnjen zbog ustaškog povika "Za dom spremni"

  

Sud je odbacio ustavnu tužbu Josipa Šimunića protiv odluke Visokog prekršajnog suda, kojom je kažnjen sa 15.000 kuna, odnosno oko 2.000 evra, jer je na stadionu u Maksimiru nakon utakmice Hrvatska – Island, 19. novembra 2013. sa mikrofonom u ruci publiku podsticao da na njegov uzvik “Za dom” uzvrati “Spremni”, i tako četiri puta.

Šimunić je osuđen za podsticanje mržnje na osnovu rasne, nacionalne i verske pripadnosti, jer je reč o pozdravu korištenom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj koji predstavlja manifestaciju rasističke ideologije.

Šimunić je tvrdio da je bio diskriminisan, jer su u uporednim slučajevima u Kninu i Zagrebu drugi oslobođeni.

Ali, reč je o prvostepenim odlukama, pa nije poznato jesu li osporavane i ne može se govoriti o stabilnoj sudskoj praksi, obrazložio je Ustavni sud. I slučajevi nisu uporedivi, jer u Kninu je okrivljeni oslobođen zbog pogrešne pravne kvalifikacije, a u Zagrebu nije ostvaren bitan deo prekršaja – naročito drsko i nepristojno ponašanje koje je narušilo mir posetilaca koncerta.

Šimunića je FIFA zbog ovog ispada kaznila sa 10 utakmica suspenzije, zbog čega je propustio Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, a nedugo zatim je i okončao karijeru.