UTAKMICA ZA NEZABORAV: Na današnji dan pre 32 godine, desio se jedan od najvećih preokreta u evropskim fudbalskim takmičenjima (VIDEO)

gol
print screen/youtube.com/EurocupsFootball

I Partizan i Kvins Park Rendžers, odigrali su mnogo značajnije duele, ali je ovaj dvomeč zbog svega što se desilo u tih 180 minuta ušao u istoriju oba kluba.

 

Naš predstavnik je te godine nastupao u Kupu UEFA, a dvomeč protiv Engleza odigran je u drugom kolu.

Crno-beli su hrabro započeli gostovanje u Londonu, vodili u prvom poluvremenu sa 2:1, ali su u  nastavku izabranici Nenada Bjekovića, apsolutno posustali i doživeli težak poraz od 6:2.

Delovalo je u tom trenutku, da je beogradski revanš samo formalnost i da Partizan nema načina da se suprostavi, pre svega fizički nadmoćnijem protivniku.

 Beograd je tog 7. novembra 1984. godine, sa nestrpljenjem čekao početak susreta, a sve pristalice crno-belih je obuzeo sasvim iracionalni optimizam. Stadion je  bio rasprodat.

Već u 3. minutu, Dragan Mance je načeo goste iz Londona. Igrači QPR-a nisu ni stigli da se priviknu na pakao Humske ulice, a već su gubili 1-0! Dragan Mance je u padu, glavom, sproveo u mrežu centaršut Klinčarskog sa leve strane. 

Do sledećeg pogotka čekalo se 37 minuta. Živković je oboren u kaznenom prostoru Rendžersa a penal je vrlo hladnokrvno, izveo Kaličanin. Partizan je pred odmor imao idealnih 2:0.

Ako je pre početka susreta neko na stadionu sumnjao u preokret, posle prvih 45 minuta optimizam i euforija dostigli su najvišu tačku. Nije bilo lako igračima Rendžersa u tim momentima, pogotovo ne u prvim minutima nastavka.

Partizan je nošen gromoglasnom podrškom 50 000 duša, stigao na samo gol od podviga. Ješić je u jednom od prvih ataka, uputio oštar udarac sa oko 30 metara. Lopta je nezgodno odskočila i prevarila golmana Hakera. Tribine se tresu, Englezi su u šoku a crno-beli hladnokrvno prelaze na svoju polovinu, razmišljajući o završnom udarcu.

On je usledio posle nešto više od jednog sata igre. Zoran Dimitrijević je uputio divan centaršut sa desne strane, a Živković je elegantnim trzajem glavom, loptu posla u mrežu.

Sve što je do kraja učinio engleski predstavnik, jeste pokušaj u poslednjem minutu susreta. Posle kratke kombinacije usledio je topovski šut, ali je Fahrudin Omerović uhvatio živu loptu za veliko slavlje 50 000 navijača.

Ovaj meč je proglašen najvećim preokretom u istoriji UEFA kupa i njenog naslednika Lige Evrope.