Utakmice 25. kola ABA lige počinju minutom ćutanja

Sve utakmice 25. kola ABA lige počeće minutom ćutanja, zbog nesreće koja se dogodila u blizini Surčina, kada se helikopter koji je prevozio bolesnu bebu srušio iz za sada još uvek nepoznatih razloga.

 

Velika tragedija koja se dogodila nadomak Surčina kada je pao helikopter koji je prevozio životno ugroženu bebu i u kojoj je poginulo šest osoba i nesrećno dete, potresla je našu zemlju.

Zbog toga će u nedelju, 15. marta, biti dan žalosti. Ali, i pored toga mečevi koji su planirani da se igraju tog dana neće biti odloženi. 

Evo šta zakon predviđa o „sportu na dan žalosti”

Članom 9 pomenutog zakona je predviđeno sledeće: 

– Dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Republike Srbije i zastava sportskih klubova, a ako je reč o sportskim susretima međunarodnog značaja onda i spuštanjem zastava međunarodnih sportskih organizacija na pola jarbola ili na pola koplja.

 

U slučaju iz stava 1. ovog člana, pre početka sportske manifestacije, sudija zviždukom pištaljke označava početak i završetak odavanja pošte minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalim u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

 

Igrači, rezervni igrači, treneri, sudije i svi ostali učesnici sportske manifestacije, kao i prisutni gledaoci (osim nepokretnih invalida), dužni su da pri odavanju pošte minutom ćutanja ustanu i da dostojanstveno obeleže odavanje pošte nastradalima u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.