ONI SU PISALI ISTORIJU VIMBLDONA: Najšokantniji momenti najprestižnijeg teniskog turnira na svetu (FOTO+VIDEO)

vimbldon
dnevno.rs/kolaž

Najstariji i najugledniji teniski turnir čuva u svojoj arhivi mnoga manje ili više poznata imena koja su postavila rekorde i temelje "belog sporta". Ko su teniseri sa najviše titula, uzastopnih pobeda, najmlađi i najstariji osvajači, a ko najveća iznenađenja turnira?

 

Teniski turnir u Vimbldonu je najstariji, a prema mnogim mišljenjima, i najugledniji grend slem turnir u tenisu. Održava se svakog juna ili jula u Sveengleskom klubu u Vimbldonu, u Londonu, počev od davne 1877. godine.

Najstariji i najugledniji teniski turnir čuva u svojoj arhivi mnoga nepoznata imena koja su postavila rekorde i temelje “belog sporta”. U susret sutrašnjem muškom finalu predstavljamo vam neke od najznačajnijih pobednika Vimbldona.

Igrači sa najviše titula

 

U muškoj konkurenciji teniser sa najviše titula bio je Vilijam Čarls Renšo. Nastupao je na Vimldonu krajem 19. veka i osvojio 7 titula na ovom turniru. Pripadao je amaterskoj eri tenisa. U open eri ove rekorde drže Pit Sampras i Rodžer Federer sa po 7 titula. Ako Švajcarac sutra pobedi biće apsolutni rekorder u ovoj kategoriji.

Martina Navratilova istakla se kod žena sa 9 osvojenih titula, dok je amatersku eru (početak 20. veka) obeležila Helen Vils Mudi sa 8 titula. 

Najviše osvojenih titula u nizu 

 

Period od 1881. do 1886. godine predstavljao je dominaciju pomenutog Vilijama Renšoa. On i dalje drži rekord po broju osvojenih titula u nizu (6). Iza njega su samo Rodžer Federer i Bjorn Borg (5)

U ženskoj konkurenciji, Martina Navratilova je 6 puta uzastopno dizala pehar. Helen Mudi se može pohvaliti sa 4 uzastopna osvajanja, a Loti Dod sa 3

Najmlađi osvajači

Vimbldon je 1985. godine dobio svog najmlađeg šampiona. Sedamnaestogodišnji nemački dečak pobedio je Amerikanca Kevina Kurena sa 3:1 u setovima. Reč je o Borisu Bekeru. 

 

Obučena u dugu belu haljinu, a stara samo 15 godina, Loti Dod je najmlađa osvajačica Vimbldona. Ona je 1887.godine osvojila titulu u singlu. 

Najstariji osvajači

 

Artur Gor (41) i dalje je najstariji osvajač. Bio je finalista turnira 1910. i 1912. godine, kada je imao 42 odnosno 44 godine. 

 

Šarlot Kuper Steri bila je uveliko gluva kada je osvojila svoju poslednju titulu sa 37 godina. Malo joj je falilo da postane prvak i u 41 godini kada je stigla do finala. 

Najveća iznenađenja 

Ispadanje Pita Samprasa u drugom kolu 2002. godine bilo je jedno od najvećih iznenađenja u novijoj istoriji tenisa. Tada se pobednik turnira nije dovodio u pitanje. Samo nekoliko tenisera mogli su da pariraju Samprasu. Iznenađenje je došlo od tenisera koji nije bio ni u top 70 – Džordž Bastl. 

Meč između Martine Hingis i Jelene Dokić 1999. godine ostao je upamćen po naredbi Martine da svoju majku izvedu sa terena. Razlog je bio njen potpuni debakl od zvezde u usponu, šesnaestogodišnje Australijanke Jelene Dokić, tada 129-te igračice na WTP listi.