VEĆ SE ZNA! Evo PROTIV KOGA će igrati Srbija u osmini finala ako pobedi Švajcarsku

Završeno je drugo kolo grupne faze Svetskog prvenstva u okviru kojeg je postignuto 40 golova i dosuđen samo jedan crveni karton. Tri reprezentacije su ostvarile plasman u nokaut fazu, kolo pre kraja grupne faze turnira. Srbija ima prilike da se domogne osmine finala, samo ukoliko ostvari pobedu nad Švajcarskom.

Foto: screenshot/youtube.com/FIFA

Reprezentacija Srbije je u drugom kolu odigrala nerešeno sa Kamerunom 3:3. Pobeda Brazila nad Švajcarskom, međutim, ostavila je nadu “orlovima” da ipak u poslednjem kolu mogu da se domognu osmine finala.

Srbija se sastaje 2. decembra u 20.00 časova sa starim znancima, reprezentacijom Švajcarske, a ukoliko “orlovi” trijumfuju biće drugi u Grupi G i u osmini finala Mundijala igraće protiv selekcije Portugalije koja je već izborila plasman i to kao prva iz Grupe H.

Selekcije Portugalije i Srbije odigrale su osam mečeva. Portugalija je bila tri puta bolja, četiri utakmice su odigrane nerešenim rezultatom, a Srbija je ostvarila samo jedan trijumf i to u direktnom okrušaju za odlazak na Svetsko prvenstvo 2022. godine.

Podsećanja radi, Srbija je savladala Portugaliju 2:1 u kvalifikacijama za Mundijal 14. novembra 2021. godine u Lisabonu, dok je rezultat u Beogradu bio nerešen 2:2.

Pored Portugalije, Brazil i Francuska su ostvarili plasman u dalju fazu turnira i u trećem kolu okrenuti su više ka raspletima u drugim grupama iz kojih će im doći selekcije na megdan.

Na ovom Mundijalu prednost na plasman u grupi ima tim s boljim golom razlike u odnosu na međusobni duel.

Kalkulacije i procene za nastavak Mundijala

U poslednjem kolu Grupe H meč odluke odigraće i reprezentacije Gane i Urugvaja. Gana je u drugom kolu savladala Južnu Koreju i upisala je prve bodove.

Gani je dovoljan i nerešen rezultat za nastavak takmičenja na Mundijalu, dok bi Urugvaj morao da pobedi ukoliko želi duel sa Brazilom.

Deseti dan Mundijala počinje utakmicama u Grupi A, gde se nalaze Holandija, Ekvador, Senegal i domaćin Katara.

U direktnom duelu za dalji plasman igraju Ekvador i Senegal, Ekvador je u boljoj poziciji, dovoljan mu je bod da bi obezbedio osminu finala.

Holandija ima četiri boda i sastaje sa Katarom, te je izvesno da će završiti na prvom mestu Grupe A, budući da Katar do sada nije ostvario pozitivan rezultat.

Danas u 20.00 časova počinje rasplet i u Grupi B. Iran i SAD takođe u direktnom duelu odlučuju ko će u osminu finala. U drugom susretu ove grupe sastaju se Engleska i Vels.

U Grupi C sve reprezentacije imaju teoretsku šansu za plasman u plej-of.

Jedan od najzanimljivih duela trećeg kola odigraće se u između Poljske i Argentine. Mnogo je kalkulacija, ali jedno je sigurno – nerešen rezultat neće biti dovoljan da se obe selekcije domognu osmine finala.

Naime, Poljska je bliža cilju, posle dva odigrana kola prva je na tabeli sa četiri boda, dok je Argentina na nižoj poziciji sa jednim bodom manje.

Dakle, Saudijska Arabija ima tri boda i igraće sa Meksikom koji je na poslednjem mestu. Ovaj duel će umnogome odrediti rasplet u Grupi C.

Može se dogoditi da Poljska ili Argentina zaigraju odmah u nokaut fazi takmičenja protiv prvoplasiranog iz Grupe D, branioca titule selekcije Francuske koja je izborila plasman sa prvog mesta.

Australija i Danska u direktnom okrušaju odlučiće ko će igrati protiv prvoplasirane ekipe iz Grupe C.

Reprezentacija Španije ima neugodnog protivnika u poslednjem kolu – selekciju Japana. Na tom meču nerešen rezultat bi odgovarao obema ekipama, u slučaju da Nemačka ne trijumfuje nad Kostarikom sa tri gola razlike.

Gotovo je izvesno da bi Španija mogla da ima jakog protivnika u osmini finala. Naime u Grupi F, Hrvatska igra protiv Belgije. “Kockastima” odgovara pobeda ili nerešen rezultat za nastavak turnira.

Ukoliko Maroko savlada Kanadu, a Hrvatska i Belgija, recimo odigraju nerešeno, Maroko će biti prvi u grupi.

Belgiju jedino pobeda nad Hrvatskom vodi u dalji plasman na Mundijalu.

Mnogo je kalkulacija pred poslednje kolo Svetskog prvenstva, a jedno je sigurno: konačni rasplet dobićemo posle svih odigranih utakmica, potom će uslediti rasplet događaja u završnici Mundijala po isplaniranoj agendi, gde se pobednici kostura ukrštaju.