Veličanstveni Novak preokrenuo protiv Rafe i osvojio Rim, Đoković – Nadal 4:6, 6:3, 6:3

Najbolji srpski teniser u istoriji osvojio je Masters u Rimu pobedom nad prvoplasiranim na svetu - Rafaelom Nadalom. Rezultat je bio 2-1, a Novak je uspeo da preokrene rezultat i dođe do krune.

U danu kada su Zvezdini klinci postali šampioni juniorske Evrolige, kada je Ivana Španović oborila nacionalni rekord i osvojila srebro na mitingu Dijamantske lige u Šangaju, kada je Nenad Zimonjić po ko zna koji put u dublu pokorio sve rivale na nekom turniru i kada su se digla sva sportska udruženja da pomognu poplavljenoj Srbiji – došao je šlag na tortu. Došla je pobeda Novaka Đokovića koja nam je tako mnogo potrebna. Da nam pokaže, uz uspehe ostalih srpskih heroja, da možemo sve kada se ujedinimo. Raduj se Srbijo, barem malo!

Ovo je Novaku Đokoviću treći pehar koji nosi iz ”Večnog grada”, a do sada je ovaj turnir osvajao 2008. i 2011. godine.

Srbin je na taj način smanjio Rafino vođstvo u međusobnim duelima – sada je 22:19 u korist Španca.

Tok meča:

Naš najbolji teniser je u polufinalu posle žestoke borbe savladao Kanađanina Miloša Raonića sa 6:7 (5), 7:6 (4), 6:3, dok je Nadal bio bolji od Bugarina Grigora Dimitrova (6:2, 6:2).
Publika u Rimu već je mogla da uživa u spektakularnim duelima, kao što je bio Noletov sa Raonićem, ili Rafin sa Marejem u četvrtfinalu, ali će 41. klasik svakako biti šlag na torti.

Španac vodi sa 22:18 u pobedama, ali je Đoković slavio u poslednja tri susreta, sva tri puta u finalu – osvojio je Peking i završni masters krajem prošle godine, a u jedinom okršaju ove sezone savladao je velikog rivala u Majamiju.

Turnir u Rimu igra se za ukupan nagradni fond od 2,88 miliona evra.

Prvi set: Novak Đoković – Rafael Nadal 4:6

Prva dva gema bili su neizvesni, ali nije bilo prilika za brejk. U trećem je Novak dve loptice poslao po dužini u aut, a Nadal je došao do tri vezane brejk šanse. Đoković je odigrao fantastično naredna dva poena, i treći je bio odličan, a rešila ga je Nadalova forhend paralela – brejk i 2:1.

I naredna dva gema osvojio je Španac za vođstvo od 4:1. Kada se činilo da Srbin neće uspeti da se konsoliduje do kraja seta, on je učinio suprotno. Na Rafin servis odigrao je sjajno i smanjio je rezultat – 2:4.

Nadal je potom servirao, a Nole je došao do 0:40 tri brejk lopte. Na veliku žalost, Rafa se uzdigao i osvojio je taj osmi gem – 3:5.

Naredna dva gema teniseri su osvajali na svoj servis što znači da je Rafael Nadal i osvoji prvi set nakon 47 minuta – 4:6.

Drugi set: Novak Đoković – Rafael Nadal 6:3

Fantastično se razigrao u nastavku meča najbolji srpski teniser. Osvojio je tri gema zaredom i poveo je vrlo brzo – 3:0. Novak je tada napadao iz svih pozicija i što je najbitnije – sve mu je polazilo za rukom.

Nakon fantastične serije Đokovića, Rafa je uspeo da smanji rezultat na 3:1. Naredni gem doneo je dosta trzavica. Vodio je Srbin 40:0, ali je Španac osvojio četiri poena u nizu i došao do prilike da uzvrati brejk. Nadal to nije propustio i oduzeo je servis našem igraču – 3:2.

Usledio je fantastičan gem dvojice tenisera. Naročito je impresivan bio poen kojim je Nole došao do nove brejk prilike. Šetao je Španca po terenu, a Nadal je sve uspevao da vrati. Ipak, u jednom momentu je i on dokazao da je ipak samo čovek. Posle toga, verovatno dekoncentrisan, napravio je duplu servis grešku – 4:2.

Naš teniser je potom na svoj servis lako došao do 5:2 i sav pritisak prebacio je na protivnika koji servira za opstanak. Rafael je za sada nastavio svoj život u drugom setu – 5:3.

Prvi put posle šest godina igraće se treći set u finalu Rima. Đoković je drugi osvojio sa 6:3

Treći set: Novak Đoković – Rafael Nadal 6:3

Onako kako je okončao drugi, tako je započeo i treći set Srbin. Već u uvodnom gemu oduzeo je servis Špancu, a potom je na svoj servis došao do vođstva od 2:0.

I u narednom gemu Srbin je imao brejk prilike. Nakon velike borbe dvojice teniskih titana Nadal je posle iscrpljujućih 12 minuta ipak spasio svoj servis – 2:1.

Bez puno muke Đoković je došao do 3:1, ali je Nadal uzvratio – 3:2.

Španac ne bi bio to što jeste da igra najbolje kada je to najpotrebnije. Novak je imao prilikom da na svoj servis uveća vođstvo, ali to mu nije dozvolio Rafa. Uzeo mu je brejk i izjednačio je na 3:3.

Ma, tako je! Ništa to nije smetalo Đokoviću i lagano je oduzeo servis Špancu peti put na meču – 4:3. Volšebnu igru pružio je Nole u osmom gemu trećeg seta kada je dominantno i bez izgubljenog poena došao do 5:3.

Posle ukupno dva sata i 17 minuta borbe, titulu Rima osvojio je novi šampion ovog Mastersa – Novak Đoković.