VELIKA POBEDA! Crveno-beli se plasirali među 16 najboljih u Evropi! Valensija – Crvena zvezda 68:77

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Valensiju u gostima sa 77:68 (20:16, 22:21, 20:15, 15:16) u okviru osmog kola D grupe Evrolige. Ovim trijumfom crveno-beli su uspeli da obezde plasman u Top 16 fazu!

Ekipa Dejana Radonjića odigrala je još jedan fantastičan meč u Španiji, vodila je tokom praktično cele utakmice i ostvarila je petu pobedu.

Zvezda sada u D grupi ima skor 5-3 i sigurno je među 16 najboljih u Evropi, a ostalo je samo da se vidi sa koje će pozicije proći dalje.

Crveno-beli su nešto sporije počeli, ali su u nastavku potpuno nadigrali Valensiju, a početkom poslednje deonice imali su i najvećih +12.

NAJAVA I TOK MEČA:

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić rekao je da crveno-bele očekuje izuzetno težak meč protiv Valensije jer španski klub posebno dobro igra na domaćem terenu.

– Veoma su kvalitetni. Dubljević je njihov najbolji igrač. On je posle duže pauze pred naš meč izašao na parket i tada je bio dobar, a sada je već u mnogo boljoj formi. Dodatno se promenila situacija u timu dovođenjem Nedovića, koji je perfektan igrač i momak. Međutim, treba konstatovati da ova utakmica nije odlučujuća. Recimo, Laboral Kuča je savladala Olimpijakos i time je napravila odličan rezultat, iako možda nije bilo nagoveštaja da će se to desiti. Ušli su u vrlo dobru poziciju, činjenica je da situacija na tabeli može lako da se promeni tako da treba bitiPrve poene na meču doaobazriv – rekao je trener crveno-belih.

Trener košarkaša Valensije Velimir Perasović rekao je da meč protiv Crvene zvezde nije presudan i upozorio je na dobe strane rivala.

– Marjanović i Vilijams su veoma važni u igri Zvezde, ali rosteru ima još zanimljivih igrača. Tu su pre svih Mitrović, koji je protiv Galatasaraja bio sjajan i Blažič, koji igra na visokom nivou, što je dokazao protiv nas – ocenio je Perasović.

Utakmica će posebno biti emotivna za Nemanju Nedovića, Zvezdino ‘dete’ koje sada brani boje Valensije.

Tok meča prarite UŽIVO na našem portalu…

Prva četvrtina: Valensija – Crvena zvezda 16:20

Prve oene na meču dao je Nemanja Dangubić. Zvezda je povela, a odmah u sledećem napadu Valensije čvrsto se odbranila. Ipak u narednoj organizaciji napada crveno-beli nisu uspeli da poentiraju, a Martinez je to kaznio – 2:2. Marjanović je bio fantastičan u odbrani, ali i skoku. Dosta se trčalo da obe strane, dinamičan početak. Aktivna igra oba tima, ali za sada slabi koševa. Posle tri minuta igre rezultat je bio isti. Konačno, jedna sjajna akcija crveno-belih za novu prednost Beograđana – 4:2. Bivši igrač Partizana, Vladimir Lučić, trojkom je Valensiju doveo u vođstvo – 5:4. Prenodt se smenjivala, Zvezda je ponovo povela, a onda i Valensija (7:6). Gledali smo veoma dinamičnu prvu četvrtinu.

Kapiten crveno-belih je prelepo akcijom poentirao za vođstvo od 8:6. Na drugoj strani usledio je odgovor, Vives je bio siguran u šutu za tri poena 9:8. Usledila je serija Valensije, poeni Martinesa i Dubljevića – 13:8. Dejan Radonjić je u tim trenucima zatražio tajm-aut. Osnovna zamerka trenera crveno-belih u ovim, možemo reći kriznim momentima, jeste bila mekša odbrana, što je domaćin znao da iskoristi. Zvezda je imala čak pet prodatih lopti do tad. Kakva rampa Nedovića, koji je posle odličnog dodavanja Dženkisa ka Mitroviću, uspeo da zaustavi kapitena Zvezde. Izgledalo je kao da je taj potez naljutio Dženkisa, pa je Amerikanac uzvratio trojkom za prekid serije domaćina. Ipak, trojkom je odgovorio i Dubljević, Valensija i dalje u vođstvu – 16:11. Prve poene, upisao je i Cirbes (16:13). TROJKA KALINIĆA; a potom i zakucavanje! Crvena zvezda u finišu prve deonice ima rezultatsku prednost – 18:16. Zvezdina serija se nastavlja poenima Jake Blažiča – 20:16.

Druga četvrtina: Valensija – Crvena zvezda 21:22

Drugu četvrtinu otvara Kalinić za nastavak Zvezdine serije od 12:0, koju odmah u sledećem napadu Valensije, posle dužeg perioda, prekida Dubljević šutem za tri poena. U nastavku, odličan je bio i Cirbes, Zvezda je održavala prednost, dominantan je bio i Kalinić, dok je domaćin pokušavao da uhvati rezultatski priključak. Crveno-beli posle tri minuta u drugoj deonici vode sa 25:20.

Treća trojka košarkaša Crvene zvezve, a peti poen Luke Mitrovića za najveću prednost na meču – 28:20. Trojkom je uzvratio Ribas, ali identično je odgovorio i Vilijams  31:23. „Prštale” su trojke u kratkom periodu.

Vođstvo Zvezde smanjio je Vladimir Lučić, ali to nije toliko značilo, jer je Vilijams dao još jednu trojku. Neverovatno! Ponovo košarkaši Valensije odgovaraju trojkom, precizan je bio Dubljević koji smanjuje na 34:28.

Još jedna sjajna akcija, u kojoj je Kalinić na fintu prevario dvojicu igrača i asistirao Marjanoviću koji zakucava. Onda trojka Ribasa, a potom i Vilijamsa – 39:31. Pogađa i Lučić za domaćina, Zvezda i dalje vodi 39:33. Ponovo poentira Ribas (39:35). Gledamo fantastičan meč. Veoma otvoren. ČETVRTA TROJKA RAZIGRANOG MARKUSA VILIJAMSA! Crvena zvezda ima prednost od „+7” (42:35).  Druga deonica završena je rezultatom 42:37 u korist ekipe Dejana Radonjića.

Treća četvrtina: Valensija – Crvena zvezda 15:20

Ova deonica otvara se trojkom Martinesa. Mitrović uzvraća dvojkom, ali pogađa i Lučić – 44:42, Valensija se približila. U nastavku lagani poeni Bobija Marjanovića. Dominantan je bio Marjanović na poečetku ove deonice. I OPET VILIJAMS! Peta trojka Markusa – 51:42.
U nastavku Zvezda je dominirala, dok je Valensija pokušavala trojkama da se približi. Precizan u tim pokušajima bio je Dubljević, ali Zvezda je pored sigurnog Bobija nastavila da održava prednost i trudila se da se što više odlepi (55:47). Do prve dvocifrene prednosti Zvezda je stigla posle koša Marjanovića – 57:47. Tada je trener Valensija zatražio tajm-aut, posle kojeg je domaćin zabeležio mini seriju od 5:0, uključujući još jednu trojku Dubljevića (57:52). Lazić je imao učinak 1/2 sa linije slobodnih bacanja, a potom je Bobi ponovo zatresao obruč – 60:52. Treća deonica završena je u korist Zvezde 62:52.

Četvrta četvrtina: Valensija – Crvena zvezda 15:16

Posle lakih uvodnih poena Zvezde, Valensija je zabeležila seriju od 8:0 i tako se približila na minu četiri poena (64:60). Dejan Radonjić je zatražio tajm-aut. Niz domaćina prekinuo je Bobi sa linije penala – 66:60. U nastavku, večeras odličan, Ribas smanjuje na 66:62. V eć duže vreme Crvena zvezda je bila bez pravog rešenja u napadu, tokom pet minuta poslednje četvrtine imala je samo jedan pogodak iz igre, a to je Valensiji omogućilo da se približi (67:64). Koliko god da je Valensija bila blizu preokreta, Zvezda to nije dozvolila. Imala je pad u ovoj četvrtini, ali se trgla na vreme i na minut do kraja utakmice imala prednost od devet poena (75:66). Do kraja nije bilo previše promena. Zvezda je zabeležila sasvim zasluženu pobedu. Kraj: Valensija – Crvena zvezda