VELIKANI ZABILI NOŽ U LEĐA UEFA: Ovih 12 klubova formiraće Superligu

Dvanaest velikih evropskih klubova saopštilo je da kreiraju novo takmičenje – Evropsku Superligu (ESL).

barselona
pixabay.com

Klubovi osnivači su: Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti, Real Madrid i Totenhem.

Među osnivačima nema klubova iz Nemačke i Francuske.

– Dvanaest najvažnijih evropskih klubova danas je postiglo dogovor o pokretanju novog takmičenja – Superlige, kojim će upravljati klubovi osnivače. Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti, Real Madrid i Totenhem su se ujedinili kao osnivači, a biće pozvana još tri kluba da se priključe pre inauguralne sezone koja će početi što je pre moguće – navodi se u zajedničkom saopštenju 12 klubova osnivača.

UEFA je nakon prvobitne najave pokretanje Superlige najbogatijih, o kojoj se spekuliše već godinama, najavila izabacivanje klubova koji budu učestvovali u tome iz svih UEFA takmičenja.

Nakon toga je usledio vanredan satanak Evropske asocijacije klubova (ECA), bez 12 “odmetnika”, na kojem je istaknuto protivljenje pokretanja planiranog modela takmičenja.

Svoj glas protiv Superlige podigle su legende Mančester junajteda ser Aleks Ferguson i Geri Nevil, kao i vodeći ljudi dve evropske velesile Velike Britanije (premijer Boris Džonson) i Francuske (predsednik Emanuel Makron).