Veliki uspeh naših juniora: Evropska bronza za srpski četverac bez kormilara

četverac bez kormilara
promo

Srpsko veslanje nastavilo je niz odličnih rezultata na međunarodnoj sceni. Na Evropskom prvenstvu za juniore, koje je danas završeno u češkim Račicama, četverac bez kormilara – Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Marko Ristić i Zoran Rajić, osvojio je bronzanu medalju u konkurenciji 13 najboljih čamaca Starog kontinenta.

 

U velikom finalu naša posada je postigla odličan rezultat 6:24,525. Zlato je pripalo Švajcarskoj (6:21,861), srebro Rumuniji (6:23,416), a daleko iza osvajača medalja kroz cilj su prošli čamci Italije (6:29,381), Češke (6:32,762) i Bugarske (6:43,676).

Naši momci su izveslali fenomenalnu trku. I pre finala nadali su se odličju iako je u okršaju za medalje bilo vrhunskih čamaca. Pružili su svoj maksimum i na kraju zasluženo stigli do postolja. Ovaj rezultat biće veliki podstrek u nastavku priprema za Svetsko prvenstvo za juniore u Brazilu početkom avgusta – kazao je trener srpskog teškog četverca Aleksandar Smiljanić.

Naši su oštro ušli u finale. Od početka su zauzeli drugo mesto. Tehnički savršenim zaveslajima sve vreme su bili tik iza najvećih favorita za zlato Švajcaraca, koji su najbolje povukli. Na ulasku u poslednjih 500 metara već se mogao naslutiti spisak osvajača medalja. Jedina nepoznantica bila je ta ko će od švajcarske, srpske i rumunske posade biti na kojem stepeniku postolja. Posle velike bitke u samom finišu Švajcarci su odoleli pritisku, Srbije koja je u poslednjih nekoliko zaveslaja izgubila drugo mesto od Rumuna.

 

Prezadovoljan sam trkom. Ovo je bilo naše najbolje izdanje u Račicama. Od početka šampionata smo verovali u sebe i bili ubeđeni da imamo kvalitet za postolj. Bili smo koncentrisani na svoje veslanje i tek kada se završila trka saznao sam konačan plasman. Ovo je moja poslednja godina juniorskog staža i nadam se da ću je zaokružiti medaljom na Svetskom prvenstvu za juniore u Riju – istakao je štroker srpskog četverca Zoran Rajić.