VELIKO ISKUŠENJE PRED NOVAKOM: Fanovi zabrinuti za Đokovića zbog OVOGA

Odakle ova manija slanja najboljeg tenisera svih vremena u penziju? Da li smo došli do kolektivne amnezije da se zaboravlja ko je on zapravo? Bilo kako bilo, jedno je sigurno - njegov fokus od početka sezone nije tenis.

Printscreen

I to je jedino što zabrinjava u ponašanju Novaka Đokovića od početka sezone, a to je odsustvo pravog fokusa samo i isključivo tenis. Čovek koji je postao pravi maestro u tome da se isključi iz svega i usesredi samo na tenis ove godine u tome ne uspeva.

Simptomatično je to bilo već kada je iznenada odlučio da prijavi Junajted kup u Pertu. Umesto da dozvoli sebi da se odmori, a to mu je bilo preko potrebno, odlučio je da promoviše novu liniju pića sa jednim sponzorom.

Upravo zbog toga se i pojavio u Pertu jer je želeo da globalno isprati proizvod koji je plasirao, a boljeg od njega samog nije bilo. I kada je tu žrtvovao pripreme i/ili odmor taj način razmišljanja je preneo i u SAD.

Kolektivna amnezija govori da svi nekako zaboravljaju da je Đoković uspeo da osvoji četiri velika turnira zaredom: masters u Sinsinatiju, US Open, masters u Parizu, a onda i Završni masters u Torinu.

Delovao je nedodirljivo tada, ali istovremeno i jako, jako umorno. Onda je odmah otišao na Dejvis kup sa reprezentacijom i nije se na pravi način odmorio, a već je odlučio da i dalje promoviše svoj brend.

To je bilo u fokusu putovanja u Australiju koje je završio razočaravajućim porazom u polufinalu prvog grend slema u sezoni od Janika Sinera. To možda ne bi ni bio problem da je Novak bio na svom nivou i izgubio, ali prosto ni u jednom trenutku u Melburnu se nije osećao onako kako se inače oseća.

Odlučio je da napravi pauzu od šest sedmica i da se pojavi u SAD. Putovao je tamo sa porodicom i neobično rano, a onda odlučio da se pozabavi sporednim aktivnostima. Kako to vole da kažu Amerikanci „to ga je ujelo za zadnjicu“.

Poseta UCLA, sponzorske reklame, druženje na NBA i MLS mečevima sa čuvenim Srbima, slikanje sa poznatim svetskim ličnostima, razmenjivanje poruka i poklona sa najvećim košarkaškim zvezdama. Prosto bilo je svega tamo, pa možda i ne čudi što nije imao puni fokus na tenis u meču protiv Luke Nardija koji je tada bio 123. na svetu.

Nije bio svoj, nije uspeo da raspali tu vatru jer sada na sve turnire, osim grend slemove, gleda kao na pripremne mečeve. Kao da je dao sebi fore sve do sezone na šljaci, a onda se očekuje da opet bude onaj pravi.

Mnogi pretpostavljaju da postoji nešto u pozadini, nešto što mu ne da mira i čini da se ne misli samo i isključivo na tenis. Kada se zna da je često govorio da je mnogo bitan balans između privatnog i profesionalnog postaje jasno da je nešto nevezano za tenis sada na pameti Srbina.

O tome govori o otkazivanje mastersa u Majamija, iako je stigao na Floridu zbog sponzorske žurke i malo dodatnog uživanja.

„Ćao, Majami! Nažalost, neću igrati na Majami Openu ove godine. U ovom delu karijere, moram da balansiram privatni i profesionalni život. Žao mi je što neću igrati pred nekim od najboljih i najpasioniranijih navijača na planeti. Radujem se nadmetanju u Majamiju u budućnosti“, napisao je Đoković.

Ipak, ukoliko neko zna šta je neophodno da se resetuje i da ponovo zaigra na ONOM nivou onda je to upravo Đoković.

Ne bi trebalo padati u očaj, ne bi ga trebalo terati u penziju i zaboravljati ono što je uradio pre manje od šest meseci. Treba samo planirati da se od 7. aprila prati masters u Monte Karlu. Sada će Đoković imati motiv da svima pokaže da neće da dozvoli da mu sezona bude nastavljena bez trofeja.