Veliko iznenađenje u Melburnu: Klinac eliminisao Gulbisa!

Australijski teniser Tanasi Kokinakis napravio je najveće iznenađenje prvog dana Australijan Opena u muškoj konkurenciji, eliminisavši Ernestsa Gulbisa.

18-godišnji Kokinakis je do pobede nad Letoncem, 11. nosiocem na prvom Gren slemu sezone, došao posle sjajnog preokreta i velike borbe u pet setova sa 5:7, 6:0, 1:6, 7:6 (7:2), 8:6, posle četiri sata i sedam minuta igre.

Mladi Australijanac će u narednom kolu igrati sa sunarodnikom Semom Grotom, koji je bio bolji od srpskog tenisera Filipa Krajinovića u tri seta.

Meč pun preokreta obeležio je sjajan otpor Kokinakisu favorizovanom Gulbisu, a mladi Australijanac imao je veliku pomoć publike. Posle niza preokreta, po jednog lako i teško dobijenog seta, odluka je pala u petom setu.

Tada je došlo do još veće borbe, a Kokinakis je nošen podrškom publike i greškama Gulbisa uspeo da napravi veliko iznenađenje. Letonac je imao četiri meč lopte, Kokinakis je uspeo da se odbrani, da bi isto pošlo za rukom Gulbisu kod njegove prve, ali je prilikom druge loptu poslao u mrežu i nastalo je veliko slavlje na Terenu 3.

Kokinakis je do glavnog žreba u Melburnu došao zahvaljujući specijalnoj pozivnici organizatora i to je bez sumnje opravdao. Do sada je samo jednom igrao na nekom Gren slemu, i to prošle godine baš na Australijan Openu, gde je eliminisan u drugoj rundi. Prošle sezone, na Rolan Garosu i US Openu je eliminisan u kvalifikacijama, a trenutno drži 147. mesto na ATP listi.