Venger: Nije nemoguće da se Anri vrati, on bi bio veoma dobar trener

Trener Arsenala Arsen Venger izjavio je danas da nije nemoguće da se legendarni fudbaler kluba Tijeri Anri vrati, ali u ulozi trenera.

– To nije nešto što je sad aktuelno. I treba da postoji otvorena pozicija za njega. Trenutno to nije slučaj, ali to uopšte nije nemoguće – rekao je Venger za francuski Ekip.

Francuski velikan je postigao 227 golova tokom prvog boravka u Arsenalu, a onda je dodao još jedan kada je igrao na pozajmici 2012. Pošto se sezona u amerčkoj MLS ligi bliži kraju, Velikom Britanijom su počele da kruže glasine da će Anri iz Njujorka doći u London.

Venger je ocenio da bi za Anrija najbolje bilo da krene stopama svog nekadašnjeg druga iz reprezentacije Zinedina Zidana, i da prvo trenira rezervni tim pre nego što preuzme prvu ekipu.

– Bolje je da preuzme odgovornost za tim kao Zidan u Real Madridu. Zato što tako naučite kako da izađete na kraj sa svlačionicom, s karakterima igrača. Ovaj zanat je pre svega imanje ideja i njihovo sprovođenje. A to možete imati samo ako poštujete svoj tim – rekao je Venger.

Francuski trener je naveo slučaj Kloda Makelelea, koji je bio asistent u Pari Sen Žermenu, a onda je preuzeo Bastiju, odakle je dobio otkaz posle manje od četiri meseca.

– On nikada nije naučio da ima odgovornost za tim, a mislim da je to važno – rekao je Venger.

Francuski stručnjak, međutim, nije imao dileme da li će Anri biti dobar trener.

– On je pametan i ima strast prema fudbalu. To je dobra osnova da se bude veliki igrač, ali ima i mnogo drugih sastojaka. Ali, da, mogao bi da bude vrlo dobar trener. Brzo shvata stvari, razume igru. Ima dobru prirodu i dobar je prema ljudima. Ima sve kvalitete, ali taj izbor mora da dođe iznutra, jer je to promena životnog stila. Morate sve žrtvovati da biste bili trener. To je poziv – rekao je Venger.