Trener Arsenala Arsen Venger izjavio je danas da nije nemoguće da se legendarni fudbaler kluba Tijeri Anri vrati, ali u ulozi trenera.

– To nije nešto što je sad aktuelno. I treba da postoji otvorena pozicija za njega. Trenutno to nije slučaj, ali to uopšte nije nemoguće – rekao je Venger za francuski Ekip.

Francuski velikan je postigao 227 golova tokom prvog boravka u Arsenalu, a onda je dodao još jedan kada je igrao na pozajmici 2012. Pošto se sezona u amerčkoj MLS ligi bliži kraju, Velikom Britanijom su počele da kruže glasine da će Anri iz Njujorka doći u London.

Venger je ocenio da bi za Anrija najbolje bilo da krene stopama svog nekadašnjeg druga iz reprezentacije Zinedina Zidana, i da prvo trenira rezervni tim pre nego što preuzme prvu ekipu.

– Bolje je da preuzme odgovornost za tim kao Zidan u Real Madridu. Zato što tako naučite kako da izađete na kraj sa svlačionicom, s karakterima igrača. Ovaj zanat je pre svega imanje ideja i njihovo sprovođenje. A to možete imati samo ako poštujete svoj tim – rekao je Venger.

Francuski trener je naveo slučaj Kloda Makelelea, koji je bio asistent u Pari Sen Žermenu, a onda je preuzeo Bastiju, odakle je dobio otkaz posle manje od četiri meseca.

– On nikada nije naučio da ima odgovornost za tim, a mislim da je to važno – rekao je Venger.

Francuski stručnjak, međutim, nije imao dileme da li će Anri biti dobar trener.

– On je pametan i ima strast prema fudbalu. To je dobra osnova da se bude veliki igrač, ali ima i mnogo drugih sastojaka. Ali, da, mogao bi da bude vrlo dobar trener. Brzo shvata stvari, razume igru. Ima dobru prirodu i dobar je prema ljudima. Ima sve kvalitete, ali taj izbor mora da dođe iznutra, jer je to promena životnog stila. Morate sve žrtvovati da biste bili trener. To je poziv – rekao je Venger.