VIDEO: Kozmin Moci – fudbaler koji je predvodio Ludogorec do istorijskog učešća u Ligi šampiona

Od štoper do golmana, a na kraju do pravog heroja...

Kozmin Moci? Da vas je neko pitao pre dva dana za njega, retko kome bi bilo poznato da ovaj štoper igra u Ludogorecu, a oni koji su kojim slučajem i čuli za njega, ne bi imali previše povoda za opširniju priču… Ipak, danas za njega svi znaju. Bugari mu se klanjaju, a svet divi.

Prava ludnica sinoć je bila u Sofiji… Ludogorec je u završnici revanš meča uspeo da postigne pogodak koji ga je odveo u produžetke, a ono što se dogodilo u nastavku niko nije ni slutio…

Rumunskog šampiona, koji je inače prvi klub iz istočne Evrope koji je osvojio titulu prvaka Starog kontinenta, delile su sekunde od plasmana u elitu.

Steaua je u bugarsku prestonicu došla da brani stečenih 1:0 u Bukureštu i sve do 90-og minuta uspevala da odoleva napadima kluba, koji je dve godine za redom nepremostiva prepreka za beogradski Partizan.

Ludogorecov plejmejkrer Vanderson je postigao evrogol u poslednjim trenucima regularnog dela utakmice za delirijum na tribinama.

Bugari su u nastavku krenuli na sve ili ništa. U 118. minutu sevnula je kontra gostiju, golman domaćih Stojanov rizikovao je i na kraju dobio crveni karton, iako je svestan da prava na izmenu više nema.

Tada na scenu stupa Moci. Rumun iz redova šampiona Bugarske oblači dres rezervnog golmana Čvorovića, imao je sreće da slobodnjak završi preko gola, a onda u poslednjim trenucima boksovao jednu loptu daleko od svog gola posle korenera gostiju. Svima je bilo jasno da će pobednika odlučiti penali, ali isto tako svi su bili svesbi da u ‘fudbalskom ruletu’ Ludogorec ima male šanse…

Ipak, Moci je dokazao da nekad sreća i hrabrost, ali pre svega i srce koje je definitivno ostavio na terenu, mogu da nadjačaju iskustvo i poziciju u kojoj je bio čuvar mreže Steaue…

Moci u golmanskom dresu prvi prilazi lopti i rutinski trese mrežu čime i sebi i celoj ekipi unosi ogromnu dozu samopouzdanja.

U drugoj seriji Vanderson, šutira očajno, ali Kozmin Moci skida penal Parvuleskuu! Tribine su eksplodirale, Moci je već postao legenda!

Izvođači su sigurni do sedme serije, u kojoj Moci hvata Rapi živu loptu i odvodi Ludogorec u Ligu šampiona! 

 

Ovo je neverovatno, ovo je san!

– Ludnica. U jednom trenutku si toliko blizu, u drugom toliko daleko i na kraju uspeš. Ovo je najveći meč u mom životu, nikada ga neću zaboraviti. Prvi put sam stavio rukavice na ruke i bio golman. Nekada na treningu stanem na gol, ali ovo je prvi put da sam to uradio sa rukavicama. Oslonio sam se na instinkt, ne možeš drugačije u ovim situacijama. Jednostavno sam u poslednjim trenucima donosio odluke na koju stranu da se bacim. Hvala Bogu, odbranio sam dva penala i tu smo. To je to. Liga šampiona. Neverovatno – razumljivo je bio zbunjen i oduševljen posle meča Kozmin Moci.