VIDEO: NBA se oglasila o uvođenju šuta za četiri poena, Kingsi se odriču ljubimca publike

Od sedam NBA utakmica odigranih u noći između utorka i srede po srednjeevropskom vremenu čini se da su zanimljivija bila dešavanja van parketa najjače lige sveta u košarci.

Najpre, reč, dve o jednom “novom pravilu”, šutu za četiri poena.

To što su čelnici lige, Rod Torn kao izvršni direktor i potpredsednik NBA Kiki Vandevej, tokom Ol star vikenda pričali o novotarijama, poput ideja o uvođenju šuta za četiri poena, a ESPN od toga napravio priču kao da je to neminovnost koja nas uskoro čeka, oglasio se portparol lige Tim Frank, pojasnivši da niko u ovoj organizaciji koja brine o najjačoj ligi sveta nije imao nikakav ozbiljan razgovor ni na temu uvođenja pravila o takvom računanju poena, niti uvećanju dimenzija terena.

A van terena je bila i jedna mlada zvezda. Da li zbog prevelike slobode u igri koju sebi dozvoljava ili zbog nečeg drugog, tek – ormarić Džimera Frideta u hali koju smo dugo znali kao Arko arena je ispraženjen, a ovom 25-godišnjaku je poručeno da ne mora da dolazi na utakmicu sa Hjustonom. U toku su završni pregovori oko prevremenog prekida saradnje, pa će Fredet potražiti novu sredinu. Što se Kingsa i Roketsa tiče, Hjuston je u gostima pobedio sa 103:129 uz odličnu partiju Džejmsa Hardena, koji je postigao 43 poena, pogodivši šest trojki iz devet pokušaja. Rudi Gej je sa 25 poena bio najefikasniji član “kraljeva”.

Od igrača nama i od ranije znanih, najbolji utisak ostavio je mladi crnogorski centar Nikola Vučević. On je sa 19 poena (šut 9/14), 14 skokokova, dve asistencije i po jednom “krađom” i blokadom učestvovao u rekordnom, 16. uzastopnom porazu Orlanda na gostovanjima, ovoga puta sa 115:106 od Vašingtona za koji su četiri igrača dala više od 20 poena, a najviše od njih Džon Vol, 27.

U Vašingtonu više nema Jana Veselija, on se preselio u Denver, pa iako je sa Nagetsima doživeo treći uzastopni poraz, 95:100 od Portlanda, konačno je počeo da se priseća šta znači sloboda u igri. Po prvi put od aprila 2012. nekadašnji košarkaš Partizana je uspeo da “veže” tri uzastopne utakmice sa pet ili više šuteva, a ovoga puta je uz učinak 2/6 iz igre za 12 minuta stigao do pet poena, tri skoka, dva presečena napada rivala i jedne blokade.

Od bivših članova beogradskih klubova, nije bilo u igri povređenih Pere Antića i Nikole Pekovića. Antićeva Atlanta je tesno izgubila pred svojim navijačima sa 103:107 od Čikaga, koji se vraća kući ne bi li odmerio snage sa Golden Stejtom, a Pekovićeva Minesota je sa 101:110 u gostima dobila Feniks uz odličnu partiju Kevina Lava – 33 poena, 13 skokova, devet asistencija, dve blokade.

Rezultati:
Klivlend – Toronto 93:99
Indijana – LA Lejkers 118:98
Vašington – Orlando 115:106
Atlanta – Čikago 103:107
Denver – Portland 95:100
Feniks – Minesota 101:110
Sakramento – Hjuston 103:129