VIDEO: Real Madrid deseti put u istoriji šampion Starog kontinenta! Srušen je Atletiko sa 4:1

U finalnoj utakmici Lige šampiona za 2014. godinu Real Madrid je savladao gradskog rivala, Atletiko, rezultatom 4:1 posle prudužetaka.

 

Fudbaleri Real Madrida osvojili su desetu titulu prvaka Evrope, pošto su posle preokreta i produžetaka u Lisabonu u prvom finalu Lige šampiona u kom su se sastali klubovi iz istog grada, savladali šampiona Španije Atletiko sa 4:1.

Prvi gol na meču u kom je viđeno mnogo trčanja i borbe, ali malo kvalitetnog fudbala, pao je u 36. minutu posle velike gužve u šesnaestercu Reala i greške golmana “kraljevskog” kluba Ikera Kasiljasa koji je krenuo na centaršut, a onda zastao ubeđen da će Kedira izbiti loptu pre Godina. Fudbaler Atletika bio je viši u skoku i doneo veliku radost timu trenera Simeonea.

Atletiko, koji je već posle devet minuta ostao bez pomoći nedovoljno oporavljenog Dijega Košte bio je blizu titule, sa obzirom da je u zaostavnom vremenu vodio 1:0, a onda je u trećem minutu sudijske nadoknade posle kornera Luke Modrića Serhio Ramos nadvisio odbranu Atletika, spasao Real, izjednačio na 1:1 i doneo produžetke.

U dodatnih pola časa igre fudbaleri oba kluba borili su se sa grčevima, a trenutak odluke desio se u 110. minutu, kada je Geret Bejl ispratio kontra napad Reala i pogotkom opravdao svih 100 miliona evra koliko je klub sa Santijago Bernabeua letos platio za Velšanina.

Četvrti gol na meču postigao je Marselo dva minuta pre kraja, kada se praktično prošetao do šesnaesterca rivala, a potom udarcem po zemlji matirao golmana Tiba Kurtou. Poslednji gol na utakmici postignut je u 120. minutu, a derlo je Kristijana Ronalda, koji je realizovao jedanaesterac, koji je sam izborio.

 

Tok utakmice:

Stari kontinent večeras dobija novog vladara sa jednogodišnjim mandatom. Izlišno je govoriti koliki su motivi 22 fudbalska ratnika koja će istrčati na teren da pruže najviše što mogu i osvoje najprestižnije evropsko fudbalsko takmičenje. Karlo Anćeloti i Dijego Simeone moraće da osmisle taktiku koja će samo jednog od njih lansirati u fudbalsku besmrtnost.

Real i Atletiko ove sezone sastajali su se četiri puta: „Jorgandžijama” je pripao prvi duel u Primeri, potom je ”kraljevski klub” slavio u dva okršaja u Kupu sa ukupnih 5:0, da bi drugi meč u ligi završen bez pobednika.

Real Madrid se večeras bori za deseti trofej namenjen prvaku Evrope, dok bi Atletiku pobeda po prvi put u klupskoj istoriji donela Ligu šampiona.

Ostale zanimljivosti u vezi sa ova dva madridska titana možete da pročitate OVDE.

Startne postave:

Real Madrid: Kasiljas, Karvahal, Ramos, Varan, Koentrao, Modrić, Kedira, Di Marija, Bejl, Ronaldo, Benzema.
Atletiko Madrid: Kurtoa, Huanfran, Miranda, Godin, Filipe Luis, Tijago, Gabi, Koke, Raul Garsija, Vilja, Košta.

Prvo poluvreme:

Na „Stadionu svetlosti” u Lisabonu, na kojem inače igra Benfika, glavni sudija biće Džon Kujpers.

U prvih šest minuta izglednih prilika nije bilo, ali je Real nametnuo svoj tempo.

Veliki peh zadesio je crveno-bele jer Dijego Kosta ipak nije izdržao. Njega je zamenio Adrijan Lopez već u 9. minutu. O čemu li sada razmišlja doktorka Marijana koja ga je lečila?!

Dvadeset minuta igra se na ”La Lužu”, a Bejla i Ronalda nema ni na mapi. Defanzivci Atletika za sada rade dobar posao.

U 27. minutu Raul Garsija je započeo ”frku” na terenu kada je zaista bezobrazno sa leđa startovao na Di Mariju. Kujpers mu je odmah pokazao žuti karton, a onda se u gužvu uključio Serhio Ramos koji je takođe opomenut.

Najbolju priliku na utakmici imao je Bejl u 32. minutu. Tijago je pogrešio na 40 metara od svog gola i dodao je loptu Vešaninu, a ovaj se brzinom metka uputio ka Kurtoi. Sa desetak metara konačno je šutirao, lopta je prohujala nekoliko santimetara od gola ”jorgandžija”.

GOOOL! Dijego Godin, defanzivac crveno-belih, nadivisio je svog čuvara posle kornera, golman Reala Iker Kasiljas je uzalud i prekasno krenuo ka ivici peterca, a lopta ga je preletela i u visokom luku stigla do mreže – Atletiko je poveo u 36. minutu!

Zanimljivost: Godin nikada u karijeri nije izgubio finale (Liga Evrope, dva Superkupa, jedan Kup kralja).

Nova šansa za Atletiko, Gabi dobro gađa iz slobodnog udarca, ali lopta ipak ide malo iznad prečke.

Drugo poluvreme:

Zanimljivost: Atletiko Madrid ove sezone nijednom nije poražen kada je prvi poveo.

Još jednom je Di Marija bio ”krivac” što su njegovi protivnici dobili žuti karton. Ovoga puta zbog preoštrog strata javno je opomenut Miranda. Upravo iz tog slobodnog udarca opasno je pretio Kristijano. Sa dvadeset metara je šutirao, lopta je zakačila jednog igrača Atletika u živom zidu, a Kurtoa ju je uz poteškoće izbacio u korner.

Morao je Anćeloti nešto da menja – ulog je veoma velik, a vremena je sve manje. U 59. minutu na zeleni pravougaonik ubacio je Iska i Marsela, dok je iz igre izašao ”KK tandem” kojeg čine Kedira i Koentrao.

Nova izmena, Simeone u 66. minutu osvežava vezni red, umesto izmorenog Raula Garsije uvodi odličnog Argentinca Hosea Sosu.

Ako ništa drugo, onda je Real značajno popravio utisak u nastavku meča. Pokušao je upravo Isko u 67. minutu, ali je sa dvadesetak metara bio neprecizan.

Za samo dva minuta Vilja i Huanfran su se ”upisali u listu” žutih kartona sudije Džona Kujpersa.

Još jednu sjajnu priliku imao je Geret Bejl. Ukrao je loptu Godinu po desnoj strani, prišao Kurtoi, međutim šutirao je slabijom desnom nogom i lopta je otišla pored stative. Real na ovoj utakmici nije pogodio okvir gola iz šesnaesterca.

GOOOOOL! Real Madrid je došao do izjednačenja u 93. minutu. Ludnica, šta je ovo?! Serhio Ramos je nakon kornera fantastično šutirao glavom i doneo je svojoj ekipi produžetke. Završnica za infarkt!

Prvi produžetak:

Real je sa boljim samopouzdanjem ušao u produžetke, ima u prvom više loptu u svom posedu, ali se igra prilično oprezno. Atletiko povučen, skoro svi njegovi igrači su na ivici svog kaznenog prostora.

Po isteku prvih 15 minuta Dijego Simeone uleteo je na teren da ”popriča” sa Kujpersom. Još ne može da mu oprosti to što je regularni tok meča produžio za pet minuta.

Drugi produžetak:

Zanimljivost: Gol u produžecima nije postignut još od 1992. godine. Tada je mrežu zatresao Kuman.

GOOOOOL! Di Marija se u 110. minutu poigrao sa trojicom igrača Atletika po levom krilu, šutirao je iskosa sa leve strane, sa oko osam metara, golman Kurtoa je loptu odbio, no ta odbrana je “bubamaru” poslala ka daljoj stativi – a tamo je Geret Bejl, glavom, uspeo da je smesti u mrežu – 2:1 ZA REAL!

GOOOOOL! Ovo deluje nestvarno! Lopta je stigla do sjajnog rezerviste Marsela, koji je sa oko 30 metara krenuo u prodor, a onda sa ivice kaznenog poslao šut po zemlji u donji levi ugao gola koji čuva Kurtoa – 3:1 za REAL!

Faul Gabija, protest Godina – i žuti karton, ali sudija Kuipers je neumoljiv: penal za Real – Kurtoa nemoćan, RONALDO STRELAC, 4:1!

Utrčao je trener Atletika, Dijego Simeone, na teren, crveni karton je bio logična posledica, a u metežu koji se desio, opomenut je i Realov defanzivac Varan… Neslavan kraj za stratega “jorgandžija”, nema šta.