VIDEO: Sjajnim preokretom Bajern prošao u polufinale – 3:1, istorijski uspeh Atletika

U polufinale Lige šampiona nakon večerašnjih mečeva plasirali su se Bajern iz Minhena, koji je savladao Mančester junajted sa 3:1 (0:0), kao i Atletiko Madrid koji je pobedio moćnu Barselonu sa 1:0 (1:0).

‘Jorgandžije’ su i u revanš meču minimalnim rezultatom savladali Barselonu. U prvom susretu koban po Katalonce bio je Dijego Kosta, a ovoga puta to je učinio Koke – 1:0.

Daleko uzbudljivije bilo je u Minhenu, gde je aktuelni prvak Evrope tek posle preokreta savladao Mančester Junjted. Gosti su poveli evrogolom Patrisa Evre u drugom poluvremenu, ali su Bavarci golovima Mandžukića, Milera i Robena stigli do pr

 

Posle mečeva odigranih utorak plasman u polufinale ostvarili su londonski Čelzi i Real iz Madrida.

 

Bajern – Mančester junajted 3:1 (0:0)

Trener Bajerna Pep Gvardiola odlučio se za vrlo ofanzivnu postavu, sa samo jednim zadnjim veznim, uz vraćanje Lama na desnog beka: Nojer, Lam, Dante, Boateng, Alaba, Kros, Riberi, Miler, Gece, Roben, Mandžukić.

Trener Junajteda Dejvid Mojes opredelio se za ovaj sastav: De Hea, Smoling, Džons, Vidić, Evra, Flečer, Kerik, Valensija, Runi, Kagava, Velbek.

Prvo poluvreme:

Jurišnički je Bajern krenuo od starta meča, u pet minuta su imali već dve šanse.

Umalo šok na Alijanc Areni. Alaba je centrirao sa levog krila, Valensija je dočekao loptu i prosledio je u mrežu, ali je gol poništen zbog ofsajda.

Usledilo je zatišje u Minhenu, do 25. minuta nije bilo prilika. Bajern je nakon toga opet uspostavio inicijativu na terenu, ali opasnosti po De Heu nije bilo.

Nevrovatno zvuči činjenica da je bilans u udarcima u prvih 45 minuta bio 13:1 u korist domaćina, ali golman Mančestera nijednom nije morao da interveniše.

Drugo poluvreme:

Prvi korner na meču ‘crveni đavoli’ su izveli u 46. minutu, ali nažalost po njih, nisu stvorili šansu nakon njega. Ako nastave sa ovako inertnom partijom, završiće svoje takmičenje u četvrtfinalu Lige šampiona.

Kakvih 60 sekundi u Minhenu, pa ovo nije normalno! Sva uzbuđenja sa večerašnjeg meča mogla bi se smestiti u taj jedan jedini minut. Igrao se 57. minut kada je Evra ućutkao sve na stadionu i volejem sa 25 metara pogodio pauka sa porodicom. Majstorski gol Francuza za 0:1.

Ma nisu ni spustili svoja piva u mančesterskim pabovima navijači gostiju kada je Hrvat Mandžukić savladao De Heu. Frank Riberi je idealno centrirao sa levog boka, a Mandžukić lagano na drugoj stativi sproveo loptu u gol – 1:1. Sa ovim rezultatom izvodiće se penali.

Ipak ništa od jedanaesteraca, Bajern je golom Milera poveo sa 2:1. Roben je sa desne strane ubacio na peterac, Miler je bio najspretniji i samo sproveo loptu u mrežu u 68. minutu.

Poslednji gol je delo Arjena Robena, koji je u svom stilu krenuo sa desne strane u sredinu, prolazio pored odbrane Mančestera, šutirao sa ivice kaznenog prostora i uz pomoć klizećeg starta Vidića, koga je lopta zakačila, prevario De Heu za 3:1.

Atletiko Madrid – Barselona 1:0 (1:0)

Atletiko Madrid će biti oslabljen neigranjem povređenog Dijega Košte koji nije ni došao na “Visente Kalderon”, a Dijego Simeone se odlučio za sastav: Kurtoa, Huanfran, Godin, Miranda, Felipe Luis, Tijago, Gabi, Koke, Raul Garsija, Adrijan i Vilja.

Trener Barselone Herardo Tata Martino se opredelio za sledećih 11: Pinto, Alveš, Maskerano, Bartra, Alba, Buskets, Inijesta, Ćavi, Fabregas, Mesi, Nejmar.

Prvo poluvreme:

Prvu šansu na Visente Kalderonu imao je Lionel Mesi, ali su ‘jorgandžije’ prve povele. Adrijan je najpre pogodio stativu, da bi u nastavku akcije Raul Garsija uputio odličan centaršut na drugu stativu, a Adrijan je rutinski spustio na nogu usamljenog Kokea – 1:0.

Kao u transu igrali su Simeoneovi puleni, Barsa nije nikako uspevala da se oslobodi pritiska u prvih deset minutu. Ipak, Mesi je opasno zapretio glavom u 12. minutu, a lopta je prohujala malo pored gola Kurtoe.

Ali, ne zaustavlja se Atletiko. Vilja je imao tu nesreću da pogodi dve prečke. Barsa kao da je Kompostela, pa su ih Madriđani tako pritisli.

Tempo meča je, očekivano, opao posle fantastičnih 20 minuta. Što se tiče statistike, Barsa ima 62 odsto loptu u svom posedu.

Drugo poluvreme:

Veliku šansu za Barselonu propuštaju Nejmar, a zatim i Ćavi. Kapiten Katalonaca je divno uposlio Brazilca, koji izlazi sam na Kurtou, da bi golman Atletika odlično intervenisao i izbio loptu iz nogu Nejmara. Međutim, lopta se odbila do Ćavija na ivici kaznenog, ali je njegov pokušaj završio za malo preko prečke. 

Sve je manje vremena za Barselonu, a novu odličnu šansu propušta Nejmar. Agilni Aleksis Sančes je uspeo da nadmudri čuvare i bocne loptu na peterac, Nejmar je bio najbrži, bacio se, ali je njegov udarac glavom završio tik pored stative.