VIDEO:Fabrika snova za kolekcionare!

U iščekivanju Svetskog prvenstva ne postoji bolja zanimacija od skupljanja sličica fudbalera koji će nastupati na Mundijalu. Evo kako zapravo izgleda proces njihove proizvodnje

Svetsko prvenstvo je sve bliže, a mundijalska groznica je već zahvatila celu planetu. Jun se nestrpljivo iščekuje, a najbolja zanimacija tokom čekanja je skupljanje sličica fudbalera koji će nastupati u Brazilu.

Ovaj hobi je postao popularan još sedamdesetih godina prošlog veka, a za to vreme čitava jedna industrija napravljena je oko njega. Najpopularnije je, naravno, skupljanje sličica fudbalera, ali je tokom istorije Panini pravio albume i iz raznih drugih sfera života.

S mogućnostima koje nam pruža kompjuterska tehnologija, izdrada sličica je postala mnogo složenija, njihov i vizuelni izgled albuma je značajno napredovao, pa danas imamo priliku da u potpunosti uživamo u čarima ove zanimacije, koja je podignuta na mnogo viši nivo i zastupljena je u preko 100 država.

Foto: Panini

Koliko je zapravo ovaj proces složen pokazuje i to da se tokom izrade sličica angažuju novinari koji pišu tekst u albumu, dok su kompjuterski dizajneri i fotografi zaduženi da koncipiraju vizuelni izgled albuma, pre samog posla u štampariji. Album obično ima oko 600 sličica, a po kalkulacijama da biste popunili album potrebno je da kupite oko 4.500 sličica.

Iako zahvaljujući savremenim medijima danas imamo priliku da o svojim fudbalskim idolima saznamo mnogo informacija, ne postoji ništa lepše nego slika vašeg omiljenog fudbalera u albumu, nebitno koliko godina imali.