Vilijams promašio pobedu u Areni, crveno-beli šutirali trojke 0/19! Zvezda – Žalgiris 68:70

Košarkaši Crvene zvezde Telekom izgubili su od Žalgirisa sa 70:68 (20:13, 19:21, 14:15, 17:19) u šestom kolu E grupe Top 16 faze Evrolige

Zvezda je na ovaj način pretpela i peti poraz u Top 16 fazi najelitnijeg evropskog košarkaškog takmičenja, dok je Litvancima ovo drugi trijumf.

Razloge za poraz domaćeg tima treba tražiti svakako u očajnom šutu za tri poena. Beogradski klub je protiv Žalgirisa van linije 6,75 šutnuo 19 puta, a, verovali ili ne, svaki put su košarkaši Zvezde promašili.

I pored toga, tim sa Malog Kalemegdana je mogao čak i do pobede, ali je Markus Vilijams u poslednjim sekundama meča promašio upravo trojku.

Najefikasniji u ekipi Crvene zvezde Telekom večeras je bio Boban Marjanović sa 17 poena i 10 skokova, a Jaka Blažič je upisao 12 poena. Vilijams je upisao devet poena (0-5 za tri), uz sedam asistencija.

U pobedničkoj ekipi, Anderson najbolji sa 22 poena i 5 skokova, a Jankunas je ubacio 11 poena.

Najava i tok meča:

Obe ekipe su u prvih pet utakmice zabeležile tek po jednu pobedu, a crveno-beli su prošlog četvrtka ostvarili prvi trijumf, nad Albom u Pioniru.

Trener domaćina Dejan Radonjić kaže da u Beograd dolazi veliki klub.

– Imamo veliku želju da odigramo dobru utakmicu, savladamo veliki klub i dođemo do pobede koja bi nam mnogo značila. Pokušaćemo čvrstom i dobrom odbranom i strpljivim napadom da dođemo do rezultata – rekao je Radonjić.

Prva četvrtina – 13:20; Litvanci bez straha, Zvezda šutirala trojke 0/6

Uvodni napad na meču imali su gosti, ali ga nisu iskoristili. Nisu se proslavili ni Zvezdini Amerikanci koji su uzvratili promašenim trojkama. Posle koša Gudaitisa, Marjanović je snažnim zakucavanjem digao Arenu na noge – 2:2.

Nešto uspešnije su Litvanci ušli u ovaj meč, tako da su posle pet minuta igre imali ‘plus 4’ – 4:8. Morao je Dejan Radonjić da reaguje velikim tajm-autom, a posle odmora pogodio je Dženkins – 6:10. Zvezdu za sada neće šut za tri poena, ali srećom pod obručima caruje Marjanović koji domaći tim i drži u životu – 8:14.

Stegli su Beograđani malo odbranu, napad je proradio, a Vilijams i Blažič su približili svoj tim gostima – 12:14. Nažalost, kako došlo, tako i otišlo, a Žalgiris je vrlo brzo vratio maksimalnu prednost na ovom meču – 12:18. Do kraja četvrtine Kalinić je jednom pogodio sa bacanja, a Javtokas je iskoristio poslednji napad – 13:20.

Kuriozitet predstavlja podatak da Crvena zvezda nijednom od šest puta nije pogodila trojku.

Druga četvrtina – 21:19; Neće pa neće za tri, dva ”kucanja” Blažiča

Na startu ove deonice domaćin je preko Lazića i Dženkinsa napravio mini-seriju, a Cirbes je laganim polaganjem postigao prve svoje koševe na meču – 19:22. Najlepši potez do sada na meču izveli su Dženkins i Blažič – Amerikanac je dugom loptom uposlio Slovenca koji je posle istrčane kontre i dvokoraka zakucao na radost navijača – 21:26.

Branko Lazić je za kratko vreme dva puta dospeo u centar pažnje. Najpre je sjajnom odbranom oduševio saigrače i prisutne u Areni, da bi potom košem uz faul upisao svoje nove poene – 26:28.

Ono što može da zabrine jeste to što se Žalgiris brzo vraća do prednosti koji je uspostavio još na samom startu meča, a zakucavanjem Andersona vratili su se na ”plus 6” – 26:32. Marjanović je potom oba puta bio precizan sa linije za slobodna bacanja, a već u sledećem napadu pomenuti Anderson je ubacio prvu trojku uopšte na utakmici – 28:35.

U 18. minutu Zvezda je došla i do ”jubilarnog” desetog promašaja pri šutu za tri poena! Posle novog promašaja Vilijamsa došli smo i do 11. neuspešnog šuta za tri, ali je iznerviranu publiku zakucavanjem malo primirio Jaka Blažič – 32:37. Markusa ne ide šut, ali je u asistencijama neprikosnoven. Posle njegovog dodavanja Mitrović je iskoristio zicer, a Lekavičius je sa bacanja postavio konačan rezultat prvog poluvremena – 34:39.

Treća četvrtina – 15:14; Zvezda nikako da priđe, Marjanović odličan

Loše je treću deonicu započeo Vilijams sa dva promašaja iz otvorenih situacija, a za Zvezdu je u uvodna tri minuta pogodio samo Marjanović – 36:43. Nastavio je domaći tim sa katastrofalnim šutevima za tri poena, a posle neuspelih pokušaja Blažiča i Lazića Zvezda je sada na 0/14.

Blažič je treći put na meču na meču zakucao loptu u obruč, a upravo to je bilo potrebno da se navijači razgale – 38:43. Podatak za Riplija: Markus Vilijams je došao do 11. uzastopnog promašaja sa linije za slobodna bacanja u Evroligi.

Posle serije gostiju 7:0, Žalgiris je prvi put na meču došao do dvocifrene prednosti – 40:50. Marjanović je jedini raspoložen u domaćem sastavu: prvo je snažno zakucao uz pogođeno bacanje, da bi se potom fantastično snašao u igri ”jedan na jedan” – 45:50. Ali, uzvratili su Litvanci trojkom – 45:53.

Do kraja četvrtine Zvezda je prišla na ”minus 4” – 49:53.

Četvrta četvrtina – 19:17; Vilijams promašio pobedu

Baš kada je trebalo da domaćin bude u naletu, dogodilo se suprotno. Žalgiris je serijom od 6:0 ponovo došao do dvocifrene prednosti – 49:59. Zvezda je tada vratila nadu navijačima zaigrala je malo bolje, a zaostatak je vraćen na ”minus 6” – 55:61.

No, Anderson u dresu gostiju mira ne da Zvezdinoj odbrani, nanizao je ukupno 20 poena i praktično sam održava prednost svog tima – 55:63. Sa druge strane uzvratio je Cirbes – 57:63.

Da će završnica meča biti uzbudljiva najavio nam je Kalinić koji je vezao četiri poena za ”minus 2” – 61:63. Imali su crveno-beli dva napada da izjednače, pa čak i da povedu, no nisu ih iskoristili, a Litvanci su to kaznili – 61:65.

Konačno je proradio i Markus Vilijams! Amerikanac je pogodio posle sjajnog ulaza, pritom je bio i fauliran, a dodatno bacanje je iskoristio – 64:65. Ali, opet pad u igri domaćina, Žalgiris serijom od 4:0 vraća na ”plus 5” – 64:69.

Koliko su igrači Zvezde izgubili samopouzdanje da šutnu za tri poena govori činjenica da ne izbacuju loptu van činije 6,75 čak ni kada su sami. Ipak, pristupilo se neizvesnoj završnici. Vilijams je imao čak šut za pobedu, ali lopta nije htela u obruč – 68:70.