Vilijams promašio pobedu u dramatičnoj završnici, Vasilijus junak Litvanaca! Neptunas – Zvezda 83:81

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Neptunasa u drugom kolu Evrolige sa 83:81 (25:20, 22:17, 20:24, 16:20).

Crveno-beli doživeli su nesreći poraz u Litvaniji od ekipe Neptunasa.

Viđena su dva različita poluvremena. U prvom su Litvanci bili nezaustavljivi u šutu sa distance jer su ubacili neverovatnih devet trojki. Sa druge strane, Zvezda je u nastavku uhvatila priključak. Iako nisu poveli u drugom delu, Zvezda je imala šut za pobedu. Nažalost, Vilijams je bio neprecizan, tako da je Vasilijus postao apsolutni heroj Neptunasa.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Gailius sa 19 poena, dok je Šakur ubacio 11. U poraženoj ekipi najbolji je bio Markus Vilijams sa 23 poena, dok je Jaka Blažič dodao 16.

Najava i tok meča:

Istorijski meč za debitanta – ekipu Neptunasa. S druge strane, jedini sprski predstavnik u Evroligi, Crvena zvezda, želi brejk i nastavak veoma uspešne serije.

Crveno-beli su u prvoj rundi savladali Galatasaraj kod kuće, dok je litvanski tim izgubio od Laboral Kuče u gostima.Beograđani vode bitku na dva fronta, a treba napomenuti da u ABA ligi od početka sezone nemaju ni jedan poraz i trenutno su prvi. Zvezda je u odličnoj formi i to je neminovno, pa i u večerašnji duel ulazi sa ulogom favorita. Ipak, trener Dejan Radonjić poziva na oprez, jer je Neptunas veoma kvalitetan tim.

– Neptunas je ozbiljna ekipa, što je dokazao i prošle godine kada je u konkurenciji dva evroligaša došao do same završnice njihovog prvenstva i izgubio u finalu od Žalgirisa – izjavio je Radonjić.

Bek crveno-belih Jaka Blažič kaže da je agresivna igra od početka ključ za uspeh, a trener Neptunasa Kazis Maksvitis ističe da je najvažnije zaustaviti Marjanovića i Zvezdine bekove. 

 

Prva četvrtina – 25:20; Litvanci postigli 5 trojki, Zvezda bez rešenja za šut

Zvezda je počela u postavi Vilijams, Dženkins, Kalinić, Mitrović i Marjanović, dok domaćine predvode Mažejka, Šakur, Gailijus, Galdikas i Zavackas.

Odlično su započeli ovaj meč crveno-beli. Prve poene na meču postigao je kapiten Luka Mitrović iz okreta sa polu-distance, a u narednom napadu Dženkins je bio precizan za tri poena – 0:5.

Konsolidovali su se Litvanci i koševima Šakura i Mažejke došli su do izjednačenja 6:6. Posle pet minuta u igru je umesto Dženkinsa ušao Blažič, a prvu prednost domaćem timu doneo je Gailijus ubačenom trojkom – 9:7. Seriju domaćina od 11:2 prekinuo je Vilijams košem van linije 6,75, da bi potom bio uspešan i posle ulaza.

Ono što brine jesu sjajni šutevi domaćina za tri poena koji su za 7 i po minuta postigli četiri trojke za 20:14. Zvezda svoju šansu može da vidi u dominaciji Bobija Marjanovića pod košem koji se ne libi da zakuca u svakoj prilici – 20:16. Mažejka i Gailijus su se raspucali pogodivši bukvalno sve sa distance, pa i ne čudi što je ”plus sedam” – 25:18.

Blažič se pobrinuo da se ova deonica završi rezultatom 25:20.

Druga četvrtina – 22:17; Čik zadrži Gailijusa! Trojke šutirao 4/4

Neverovatno trojkaško veče nastavio je Gailijus koji je pogodio 4/4 sa te distance, a Vasilis je svoj tim odveo na ‘plus 10’ – 30:20. Prve poene na meču postigao je Cirbes, a novu trojku za crveno-bele ubacio je Vilijams. Ali, neverovatni su Litvanci večeras! Preko Dimše i Sinice došli su do osme trojke za samo 14 minuta – 38:25.

Neverovatna scena viđena je pod košem domaćina kada su petorica igrača bila oko Marjanovića, ali nisu uspela da ga zaustave – 42:29. Kalinić je potom pogodio dva bacanja, a četvrtu trojku za crveno-beče ubacio je Lazić – 44:34.

Pa, šta bi trebalo Beograđani da urade da spreče te trojke!? Devetu je za svoj tim pogodio Virdžijunas, dok je jedno bacanje ubacio Bobi – 47:35. Konačan rezultat prvog poluvremena postavio je Vilijams za ‘- 10’ beogradskog tima – 47:37.

 

Treća četvrtina – 20:24; Zvezda se probudila, razigrao se Vilijams

Crveno-beli su prve poene u nastavku postigli preko Lazića koji je pokupio jedan otpadak, ali je na drugoj strani Šakur pogodio uz faul – 50:39. Isto to je pošlo za rukom i Mitroviću, ali je Zavackasu dosuđena nesportska. Za peti poen u istom napadu zaslužan je Lazić – 52:44.

Do dvocifrenog broja ubačenih trojki Litvanci su došli preko Sinice. Markus Vilijams uspeo je da uradi ono što je prava retkost u košarci, da van linije 6,75 pogodi od tablu. Posle sjajnog alej-apa Litvanci su došli do 59:49.

Koševima Vilijamsa sa slobodnih bacanja, trojkom Blažiča, pa kontrom Dangubića Zvezda se spustila na ‘- 4’ – 62:58. Rezultat na kraju ove deonice bio je 67:61.

 

Četvrta četvrtina – 16:20; Vilijams promašio pobedu, Vasilijus junak Litvanaca

Svoj tim u nastavak meča poveo je Dangubić sa pet brzih poena, a Zvezda je do dugo očekivanog izjednačenja došla posle trojke Jake Blažiča – 69:69. Nažalost, usledilo je nekoliko brzopletih napada beogradskog tima, koji su pritom često i gubili lopte, pa je Neptunas opet poveo – 75:71.

Imala je Zvezda sjajnu šansu da poentira posle kontre ”4 na 2”, ali je Dženkins uspeo da je uprska napravivši faul u napadu. Dvadeseti poen na meču ubrzo je postigao Vilijams – 77:74. Auf, kakva šteta! Još jednom crveno-beli nisu iskoristili kontru, a polaganje je promašio Kalinić.

Beograđani su greškama u fazi napada omogućili Litvancima da se ponovo odlepe – 81:74. Čistu situaciju imao je i Lazić posle čijeg je polaganja lopta završila u košu, ali su sudije pokazale da je napravio korake. Šteta!

Polovični sa bacanja bili su Vilijams i Marjanović – 81:76, a do kraja je ostalo tri minuta.

Usledila je prava drama u Litvaniji. Crveno-beli su nekako sa slobodnih bacanja uspeli da dođu do izjednačenja za 81:81. Vasilijus je na samo tri sekunde pre kraja došao do neverovatnog koša za prednost svog tima – 83:81.

Vilijams je preuzeo odgovornost i šutirao iz teške pozicije, ali nije pogodio i Neptunas je ostvario pobedu.