‘Visoki napon’ čeka Turke u Areni: Zvezda protiv Galatasaraja za prvu pobedu u Top 16 fazi

Košarkaši Crvene zvezde dočekuju ekipu Galatasaraja u okviru 3. kola Top 16 faze Evrolige, a duel se iščekuje sa ogromnim interesovanjem pošto su ulaznice za Kombank arenu 'planule' još u sredu za manje od dva sata.

Susret srpskog i turskog kluba proglašen je utakmicom visokog rizika, nakon što su pristalice Galatasaraja u novembru u Istanbulu ubile navijača crveno-belih Marka Ivkovića uoči meča dva tima u grupnoj fazi elitnog takmičenja.

Evroliga je zbog toga ranije odlučila da zabrani turskim navijačima dolazak u Beograd, a pristalicma Crvene zvezde na revanš Top 16 faze u Istanbulu, ali je rukovodstvo srpskog kluba u saradnji s nadležnim organima ipak preduzelo opsežne mere bezbednosti kako bi meč protekao u najboljem redu i u sportskoj atmosferi.

Uz vođstvo crveno-belih, apel navijačima uputio je i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kao i kapiteni timova, Luka Mitrović i Sinan Guler, kako se tragedija iz Istanbula nikad ne bi ponovila.

– Na današnjem meču moramo da pokažemo dostojanstvo i pravo sportsko navijanje. Apelujem na sve navijače da pre, tokom i nakon utakmice svojim ponašanjem pošalju poruku da za nasilje nema mesta u sportu i da tragičan događaj, kao što je ubistvo Marka Ivkovića, više nikada i nigde ne sme da se ponovi – poručio je Udovičić, istakavši da su preduzete sve neophodne mere kako bi meč protekao bez problema, da su uključene sve bezbednosne službe na nivou Republike i Beograda i da je povećan broj ljudi u obezbeđenju.

 

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović takođe je naveo da je klub u saradnji sa državnim organima sve učinio da utakmica visokog rizika protiv Galatasaraja prođe u najboljem redu i pozvao navijače da budu u granicama fer-pleja.

– Mere bezbednosti su povećane i moramo da se uskladimo toj situaciji. Zvezda je plasmanom u Top 16 ostvarila cilj, međutim, to ne znači da smo bez ambicija i ne interesuju nas pritisci javnosti jer ne želimo da oni opterete trenera, igrače i upravu. Svi smo na istom zadatku i hoćemo da utakmica protekne bez problema – rekao je Čović.

Kapiten crveno-belih Mitrović naglasio je da je najbolji način da se oda pošta stradalom Ivkoviću da svi zajedno, igrači i navijači, učine sve da se tragedija iz Istanbula ne ponovi.

– Nasilje ne sme da bude na sportskim terenima i moramo da se fokusiramo samo na košarku. Uživanje je igrati u Evroligi i takmičiti se velikim timovima – poručio je Mitrović, kome se pridružio kapiten turskog tima Guler istakavši da nasilju nema mesta u sportu i da osuđuje indidente u Istanbulu kada je ubijen navijač crveno-belih.

 

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić rekao je da će ekipa učiniti sve da se usredsredi samo na dešavanja na terenu, kako bi pobedila Galatasaraj i ostala u trci za plasman u četvrtfinale Evrolige.

– Tragedija u Istanbulu i sve što se dešavalo nakon toga dodatno su podgrejali osećanja. U međuvremenu, oba tima obezbedila su plasman u Top 16 fazu, došlo je vreme za novi duel, ali zbog svega izloženi smo velikom pritisku. Igrači Galatasaraja nisu krivi za ono što se desilo u Istanbulu i želimo da u fer i korektnoj atmosferi zabeležimo pobedu – rekao je Radonjić.

Suprotno uobičajenoj praksi, ekspedicija turskog kluba iz bezbednosnih razloga doputovaće u Beograd čarter letom na dan odigravanja utakmice. Meč 3. kola E grupe Top 16 faze Evrolige između Crvene zvezde i Galatasaraja igra se u petak u Kombank areni od 21 sat.

Grupa F, 3. kolo:

četvrtak:

Makabi – Barselona 70:68

Alba – Real 61:79

petak:

20.30 Panatinaikos – Žalgiris

21.00 Crvena zvezda – Galatasaraj

Tabela: Real 3-0, Makabi 2-1, Žalgiris 1-1, Panatinaikos 1-1, Galatasaraj 1-1, Barselona 1-2, Alba 1-2, Crvena zvezda 0-2.