VIZIJA KOJA SE I DALJE PRATI: Ko je bio Aleksandar Nikolić i zašto “Pionir” danas nosi to ime?

Profesor Aleksandar Nikolić. Tako kratko i jednostavno, a zapravo jedno od najvećih imena srpske i jugoslovenske košarke.

Printscreen/youtube

Toliko veliko da njegovu viziju košarke sledimo i dan-danas. Nedavno, tačnije 12. marta obeležena je godišnjica smrti Profesora, a nešto više od mesec dana kasnije – obeležava se 30 godina od istorijskog poduhvata Partizana.

Imao je te 1992. godine Partizan sjajan tim, ali je nedostajao jedan važan šraf – trener. I to je uloga koju je preuzeo Profesor Nikolić. Ne, nije se našao na klupi, ali jeste “izvukao” Željka Obradovića i jeste mu bio savetnik u klubu.

Željko je došao na klupu tako što je napustio pripreme reprezentacije i prihvatio vrlo hrabro da preuzme Partizan. A, u tom poduhvatu je imao ogromnu podršku čuvenog Profesora.

Pa, ko je Profesor?

Profesor Aleksandar Nikolić rođen je 1924. godine u Sarajevu, a ovaj svet je napustio 2000. godine. Nikolić je, što se poslovnog dela tiče, dostigao vrh, pa se sa pravom o njemu danas govori kao o osnivaču jugoslovenske škole košarke, te kao ocu svim današnjim trenerima sa ovih prostora.

Nikolić je proglašavan za najboljeg trenera Starog kontinenta u dva navrata, 1966. i 1976. godine, dok je 1998. godine ušao u Kuću slavnih u Springfildu. Posthumno je, 2007. godine uvršten i u FIBA Kuću slavnih, a FIBA mu je 1995. godine dodelila i Orden časti.

– Profesor Aca Nikolić. Ko je Aca Nikolić? Po mom mišljenju, ključna košarkaška figura na ovim prostorima. Čovek koji je odgajao plejadu vrhunskih trenera, genije neslućenih razmera, uporan na detaljima, nakon čijih treninga boli glava, a ne noge. „Profa“ je dolazio par puta godišnje u Split na ispomoć Boži Maljkoviću. Ispričaću dva momenta kako biste shvatili njegovu genijalnost i viziju – govorio je svojevremeno Dino Rađa.

I možda to i jeste najbolji opis čuvenog Profesora.