Vladaju fudbalom iako su ‘okačili kopačke o klin’: Najmoćniji penzionisani igrači (FOTO)

Fudbaleri su verovatno najobožavaniji sportisti na planeti, a tome je svakako doprinela popularnost najbitnije sporedne stvari na svetu. Mnogi od njih ostavili su traga i po završetku igračke karijere, a mi vam predstavljamo najmoćnije među njima.

 

Oni su svojim igrama zaslužili poštovanje, divljenje, ali i milione u banci. Nisu svi ostali u fudbalu, ali ovih deset po našem izboru su legende i dalje.

10. Đanfranko Zola

Otkako se povukao iz profesionalnog bavljenja fudbalom, Italijan je uplovio u menadžerske vode. Bio je na čelu mladog tima reprezentacije sa „Čizme” od 2006. do 2008. godine.

Legenda Čelzija, za koji je nastupio 229 puta, potom je bio šef struke u Vest Hemu, Votfordu i Kaljariju.

 

9. Gerd Miler

Miler je jedan od najbolljih ofanzivnih fudbalera, ne samo nemačkog, već i svetskog fudbala. Pošto je okačio kopačke o klin, imao je problema sa alkoholom, ali je po odlasku na rehabilitaciju nastavio sa životom bez poroka.

Ceo igrački vek proveo je u tri kluba, a najviše se proslavbio u minhenskom Bajernu u kom je na 453 utakmice postigao 398 pogodaka. Kada je završio karijeru ostao je u ekipi iz Bavarske i bavi se trenerskim poslom i dan-danas. Takođe, jedan je od zaštitnih lica kompanije Adidas.

 

Miler (desno) po osvajanju Mundijala 1974. godine (Foto: en.wikipedia.org


8. Pele

Izlišno je napominjati šta je sve ovaj sada 74-godišnjak učinio tokom svoje profesionalne karijere. Umnogome je promenio tok fudbalske igre, a proglašen je za najboljeg igrača svih vremena (podelio nagradu sa Maradonom).

Pošto su milioni uživali u njegovoj vanzemaljskoj igri, rešio je da na neki način i dalje bude blizu njih i kad je prestao da igra. Ambasadorski posao se činio najprihvatljivijim: UNESCO ga je angažovao za Ambasadora dobre volje, a Ujedinjene nacije dale su mu zaduženje za podizanje svesti u vezi sa ekologijom i prirodnom sredinom.

Napisao je nekoliko autobiografija, a učestvovao je u mnogim dokumentarcima. Ekipa Njujork Kosmosa, poslednja u njegovoj karijeri, 2010. godine proglasila ga je počasnim predsednikom.

 

7. Ronaldo

Još jedan Brazilac na našoj listi po mnogima je i jedini pravi Ronaldo. Uz Zidana, Mesija i Kristijana, jedini je kome je pošlo za rukom da osvoji nagradu FIFA tri ili više puta za najboljeg igrača godine. Smatra se za jednog od najboljih napadača svih vremena, a čuveni magazin „Frans fudbal” uvrstio ga je u najbolji tim otkako je sveta i veka. U februaru 2011. godine rastužio je stotine miliona ljudi širom planete vešću da prestaje da igra.

Jedan je od suvlasnika Fort Loderdajl Strajkersa iz Floride, tima iz drugog po rangu amerčkog takmičenja, a u januaru ove godine kao grom iz vedra nema pojavila se vest da bi mogao da se vrati fudbalu. Nažalost, to se još uvek nije dogodilo.

S vremena na vreme učesnik je humanitarnih utakmica, a baš kao i njegov sunarodnik Pele, i Luis Nazario da Lima Ronaldo je Ambasador dobre volje Ujedinjenih nacija.

 

6. Geri Nevil

Svih 19 godina profesionalne karijere proveo je u jednom klubu – slavnom Mančester junajtedu za koji je odigrao ravno 400 utakmica. Posle penzionisanja, započeo je trenersku karijeru. Istina, do sada nije vodio samostalno nijedan tim, ali poseduje trenersku licencu UEFA. Veliko iskustvo stekao je 2012. godine kada je bio član stručnog štaba Gordog Albiona.

Dobitnik je počasne diplome Univerziteta u Boltonu za neizmerni doprinos fudbalu.

Takođe, često se pojavljuje u medijima, piše kolumne i za mnoge televizijske stanice radi kao stručni konsultant i analizira utakmice zajedno sa voditeljima.

 

Foto: en.wikipedia.org


5. Zinedin Zidan

Legendarni Zizu, bivši fudbaler Kana, Bordoa, Juventusa i Real Madrida, jedan je od najboljih u istoriji ove igre. Njegove veštine na „zelenom pravougaoniku” i dalje se prepričavaju i izučavaju na raznim seminarima. Za jedinu mrlju u karijeri može da se navede trenutak iz finala Svetskog prvenstva 2006. godine protiv Italije kada je, doduše isprovociran, glavom u prsa udario Marka Materacija.

Po okončanju profi karijere, često nastupa na humanitarnim mečevima i za veterane „Kraljevskog” kluba. Takođe, bio je asistent Žozeu Murinju i Karlu Anćelotiju, a potom je počeo samostalno da se bavi trenerskim poslom u drugom timu desetostrukog prvaka Starog kontinenta.

Povrh svega toga, ima sponzorske ugovore vredne milione dolara.

 

4. Ser Bobi Čarlton

Možda i najbolji igrač sredine terena Mančester junajteda i Gordog Albiona u istoriji. Posle „Crvenih đavola” postao je član Prestona gde je dve godine istovremeno imao ulogu igrača-trenera.

Nakon pozicije direktora Vigan Atletika koju je imao duže vreme, 1984. se vratio u Junajted, gde je postao član veća direktora, a tu se održao do danas.

Takođe, postao je član „Kuće slavnih” engleskog fudbala.

Medijska kuća Bi-Bi-Si dodelila mu je nagadu za životno delo 2008. godine, a ovaj 77-godišnjak je aktivni član mnogih dobrotvornih organizacija.

 

Foto: en.wikipedia.org


3. Luis Figo

Portugalski internacionalac, koji je u karijeri nastupao za Sporting, Barselonu, Real Madrid i Inter, i dalje je veoma aktivan u fudbalu iako ga više ne igra.

U januaru ove godine mnoge je iznenadila odluka da se se kandiduje za mesto predsednika Svetske kuće fudbala, ali je nekoliko dana pred izbore ipak odustao od tog poteza.

Figo je ambasador milanskog kluba u kojem je nastupao, a takođe i direktor Interovog kampa za mlade. Osnovao je firmu „Network 90” koja se bavi pružanjem raznih usluga u vezi sa fudbalom.

Osim toga, posvetio se borbi protiv tuberkuloze i član je nekoliko humanitarnih organizacija. 

 

2. Erik Kantona 

Kada je 1997. godine „okačio kopačke o klin”, nastavio je da se bavi javnim poslovima i često se pojavljivao u raznim medijima. Glumio je u dvadesetak filmova, a neretko je angažovan i u reklamama.

Bivši fudbaler Mančester junajteda čak je bio kapiten reprezentacije Francuske u fudbalu na pesku.

Najbitnija sporedna stvar na svet doživela je njegov povratak pre četiri godine kada se okušao da direktor u Njujork Kosmosu. Takođe, veoma je aktivan u politici, a čak je učestvovao i u pravljenju dve video igrice.

 

1. Dejvid Bekam

Dvaput je bio nominovan za najboljeg fudbalera organizacije FIFA, a 2004. godine je bio najplaćeniji fudbaler na svetu. Tokom 2003. i 2004. godine, njegovo ime bilo je najtraženije od svih imena u sportu na Guglu.

Bekam je sebe napravio markentinškim brendom i modnom ikonom. Od 1999. godine u braku je sa Viktorijom Adams, koja je bila vrlo popularna kao Poš Spajs, članica benda Spice Girls.

 

Bio je kapiten Engleske od 15. novembra 2000. do 2. jula 2006. godine. Kao kapiten Engleske, odigrao je 58 utakmica. Prvi put, kapiten Mančester junajteda postao je 21. oktobra 2000. godine, jer je tadašnji kapiten, Roj Kin, bio odsutan. Bekam je u toj utakmici dao tri gola.

Karijera mu je posle bavljenja fudbalom i sada podjednako uspešna. Njegov humanirni rad je prepoznatljiv svuda u svetu, a Kinezi su ga postavili za Ambasadora tamošnjeg fudbala i sve to ga čini najuspšnijim fudbalskim penzionerom svih vremena.

 

Proslavljeni engleski fudbaler je osnovao klub Majami i dobio dozvolu da se priključi takmičenju u MLS ligi od sledeće godine. Svoju medijsku popularnost Bekam je iskoristio da namami bračni par, Džej Zija i Bijonse, da ulože u klub.