VN Brazila: Rozberg diše za vrat Hamiltonu, poslednja trka odlučuje o šampionu

Vozač Mercedesa Niko Rozberg pobedio je večeras u trci Formule jedan za Veliku nagradu Brazila u Sao Paolu i smanjio zaostatak u šampionatu za klupskim kolegom Luisom Hamiltonom na 17 bodova.

Rozberg je ostvario petu pobedu u sezoni, osmu u karijeri, a trku na stazi Interlagos završio je za sat, 30 minuta, dve sekunde i 555 stotinki i sa 24 smanjio zaostatak za Hamiltonom na 17 bodova.

Hamilton je zauzeo drugo mesto sa 1,457 sekundi zaostatka i to je bila 11. dvostruka pobeda Mercedesa u sezoni, čime je nadmašen rekord Meklarena iz 1988. godine.

Treći kroz cilj prošao je domaći vozač iz Vilijamsa Felipe Masa sa zaostatkom od 41,031 sekundi.

Četvrto mesto zauzeo je Dženson Baton iz Meklarena, peti je bio četvorostruki uzastopni svetski šampion Sebastijan Fetel iz Red Bula, a šesto i sedmo mesto osvojili su vozači Ferarija Fernando Alonso i Kimi Raikonen. Bodove su još osvojili Niko Hilkenberg iz Fors Indije, Kevin Magnusen iz Meklarena i vozač Vilijamsa Valteri Botas.

Rozberg je dobro startovao i sačuvao prvo mesto ispred Hamiltona, Mase i Botasa, a Fetel je loše krenuo i pao na osmo mesto. Već od petog kruga vozači su počeli da idu na zamenu guma, Rozberg se vratio na stazu iza Hamiltona, a prvo mesto preuzeo je u 14. krugu, nakon što je obišao Hilkenberga, koji nije bio u boksu.

Hilkenberga je zatim pretekao i Hamilton, koji je u 16. krugu zaostajao 2,3 sekunde za klupskim kolegom. U tim trenucima Britanac je najbrže vozio i uspeo da smanji zaostatak za Rozbergom sa 2,3 na 1,2 sekunde.

Rozberg je drugi put otišao u boks, a Hamilton je u želji da stekne što veću prednost, u 28. krugu napravio grešku, okrenuo se na stazi, a zatim otišao u boks. Britanac se na stazu vratio sa sedam sekundi zaostatka za Rozbergom.

To ga nije obeshrabrilo, pa je iz kruga u krug smanjivao zaostatak, a u 47. krugu zaostajao je 1,9 sekunde, a domaći vozač Masa je čuvao treće mesto ispred Batona. Rozberg je u 51. krugu otišao u boks, pa je Hamilton preuzeo vođstvo, sve dok u narednom krugu nije otišao u boks i na stazu se vratio iza klupskog kolege sa pola sekunde zaostatka.

Masa je u 52. krugu pogrešno ušao u boks Meklarena, pa je za njim Baton značajno smanjio zaostatak. U završnici trke za šesto mesto borili su se Raikonen i Alonso, a Španac je na kraju bio uspešniji.

Rozberg je do kraja uspeo da odbije napade klupskog kolege i ostvari osmu pobedu u karijeri.

Poslednja trka u šampionatu voziće se 23. novembra u Abu Dabiju, a vozači će dobijati duple bodove, odnosno pobednik će osvojiti 50 bodova.