Vodiće se žestoka borba za MVP-ja: Kari i Harden u klinču za titulu najboljeg igrača NBA lige

Sve je izglednije da će trofej MVP igrača najbolje košarkaške lige ove godine pripasti Stefu Kariju ili Džejmsu Hardenu. Osim dvojca reprezentativaca SAD, priynanje bi mogao da osvoji i Rasel Vestbruk, dok ga iz potaje „merka“ i Lebron Džejms.

 

Dok se regularna sezona sve više približava kraju, a plej-of je sve bliži, primiče se i dan kada ćemo saznati koji će košarkaš biti proglašen za najboljeg igrača ove godine. Iako se još ne može sa sigurnošću tvrditi ko će biti izabran za MVP sezone 2014-15, svakako možemo govoriti o krugu favorita koji će se naći u najužoj konkurenciji za priznanje. Po većinskom mišljenju najveća borba za glavnu pojednačnu nagradu vodiće se između Stefa Karija i Džejmsa Hardena. Šanse da ugrabe trofej Morisa Podolova imaju još i Lebron Džejms i Rasel Vestbruk, dok su izgledi Entonija Dejvisa, pa i Krisa Pola, koji su neko vreme bili ozbiljni kandidati, čini se, sve manji.

Dobitnika trofeja za najboljeg igrača godine, nazvanog po prvom komesaru NBA Morisu Podolovu, bira 120 novinara iz SAD i Kanade koji glasaju za pet igrača. Slično kao u izboru za pesmu Evrovizije različita mesta na listi izabranih donose različit broj poena koji se na kraju sabiraju i onaj ko na kraju ima najveći broj bodova odnosi pehar. Još uvek vladajući MVP je Kevin Durant. On će naravno ostati bez trofeja pošto je već završio sezonu koju će najviše pamtiti po povredama.

 

Kako se smatra, novi dobitnik priznanja će biti neko iz dvojca Kari-Harden. Obojica reprezentativaca SAD tako imaju šansu da po prvi put podignu ovaj pehar. Za razliku od njih, Lebron Džejms bi stigao do petog MVP trofeja u karijeri ukoliko bi bio izabran.

Tom potencijalnom i kako stvari sada stoje najverovatnije neuhvatljivom nagradom izjednačio bi se sa Majklom Džordanom i Bilom Raselom, koji su odmah iza Karima Abdula-Džabara, jedinog košarkaša sa pola tuceta ovih priznanja. Durant bi trofej mogao da prepusti i saigraču Raselu Vestbruku koji takođe pruža fantastične partije ove godine.

 

Prvi favorit među izabranom grupom vodećih igrača u konkurenciji za nagradu je najbolji košarkaš najboljeg tima u ligi – Stef Kari iz Golden Stejt Vorijorsa. Njegov tim se iskristalisao kao najbolja ekipa u NBA karavanu, a Kari je nesumnjivi vođa tima, iako je i Klej Tompson ove godine pokazao da je igrač iz samog krema lige. Stef Kari prosečno postiže 23,7 poena i ima 7,9 asistencija po meču. Takođe, dao je i najviše trojki u dosadašnjem takmičenju i ima najbolji procenat šuta sa linije slobodnih bacanja.

Paradoksalno, snaga njegovog tima mogla bi da ga ostavi bez trofeja, jer je u velikom broju situacija ostajao na klupi u poslednjoj četvritini jer su Voriorsi već rešili meč u svoju korist, pa je Kari propustio da dodatno uveća broj poena i dodavanja.

 

To svakako nije slučaj sa Džejmsom Hardenom koji je alfa i omega Hjustona ove godine. Drugi strelac lige po prosečnom broju poena je na samom vrhu lista u mnogim kategorijama i nesumnjivo je najzaslužniji što su „rakete“ drugi tim na Zapadu i treći u celom takmičenju. Harden je zbirno dao najviše koševa, najviše puta je šutirao, iskoristio je najviše slobodnih bacanja i ubedljivo se najčešće nalazio na liniji penala. Najpoznatiji bradonja u košarci je posle odlaska iz Oklahome gde je bio „treća violina“ pokazao da može da se nosi sa najvećim izazovima. Iako se njegova igra u odbrani posmatrala sa podsmehom, pa je Harden bio i „zvezda“ klipova u kojima čuva nepostojećeg protivnika, on je ove godine pokazao da može i da igrom u ovom segmentu reši meč, Nedavno, izblokirao je šut Bredlija Bila i doneo pobedu timu protiv Vizardsa. Čini se da će se glavna bitka za dobitnika MVP trofeja voditi upravo između Hardena i Karija.

Još jedan od košarkaša koji je napravio značajan pomak ove godine je Rasel Vestbruk, koji je sa 27,6 poena po meču prvi strelac lige. Osim po najvećem broju poena u dosadašnjoj karijeri, on ove godine beleži i najviše asistencija i skokova do sada. U poslednje vreme igra u furioznoj formi i skoro postiže tripl-dabl u proseku sa više od 30 poena po meču. On to sve čini u odsustvu vladajućeg nosioica trofeja MVP. Ipak njegov tim ne stoji tako sjajno i izgleda da će u završnicu ući kao osmi, u najboljem slučaju sedmi tim na Zapadu.

 

Jedini igrač sa Istoka kojeg treba ozbiljnije razmatratii u ovoj trci je Lebron Džejms, verovatno trenutno najbolji košarkaš na svetu. On svakako ima iskustva u tome kako se stiže do trofeja Morisa Podolova, jer ga je osvojio četiri puta u pet godina, što je osim njemu pošlo za rukom samo legendarnom Bilu Raselu. Međutim, statistika „kralja Džejmsa“ nije toliko impresivna kao u godinama kada se okitio nagradom. Koliki je njegov značaj za uspehe tima najbolje se pokazalo od kako se posle povrede vratio u ekipu. Od tada, Klivlend je imao drugi najbolji učinak u ligi.

Kao potencijalni osvajači trofeja su se povremeno pominjali i najbolji igrač po indeksu efikasnosti, Entoni Dejvis, kao i prvi asistent lige Kris Pol, ali sada izgleda da su obojica sve dalje od ovog priznanja.