VORIORSI OSVOJILI ŠAMPIONSKI PRSTEN: MVP finala je Kevin Durent

voriorsi
youtube/ screenshot

Golden Stejt Voriorsi su novi šampioni NBA lige! U petoj utakmici finala su sa 129:120 bili bolji od Klivlend Kavalirsa, a MVP finala je Kevin Durent.

 

Prednost Voriorsa 3-0 je bila prevelika, pa je Klivlend dobio samo jednu utakmicu a Golden Stejt je u seriji slavio sa 4-1 i osvojio trofej Lerija O’Brajena.

Kavalirsi nisu uspeli da ponove prošlogodišnju senzaciju, vrate se i pobede u finalu. Glavni igrač koji je napravio razliku između dva finala je Kevin Durent.

On je fantastičnom partijom razbio odbranu Klivlenda, titulu vratio u Oukland, a sebi prvi prsten u karijeri.Voriorsi su kompletirali “osvetu” za prošlogodišnji šokantni poraz kada im je titula posle tri vezana nokauta iskliznula iz ruku i otišla po prvi put u istoriji u Ohajo.

Durent je tokom ove finalne serije imao neverovatne brojke i nijednu utakmicu serije nije završio sa manje od 31 poena. U odlučujućoj utakmici je imao 39 uz vanserijski procenat šuta iz igre 14/20 za 40 minuta na parketu. Tome je dodao sedam skokova i pet asistencija.

Briljirao je i Stef Kari sa 34 poena (10/20 iz igre), šest skokova i deset asistencija, a “džoker” Voriorsa je ovog puta bio Andre Igudala. Popularni Igi je imao 20 poena, ali je mnogo važnije što su i on i Durent pogađali kada je bilo najbitnije. Osim toga, Igudala je doprinos davao u usporavanju Lebrona Džejmsa koga ni sada nije moglo ništa da zaustavi.

“Kralj” je imao 41 poen (19/30 iz igre) 13 skokova i osam asistencija nije pomoglo Kavalirsima da ostanu u finalu. Nije mu pomoglo ni to što je Džej Ar Smit postigao 25 poena iz svega 11 šuteva (7/8 trojke), jer su zakazali Kajri Irving i Kevin Lav. Lav je bio praktično nevidljiv u napadu jer je imao svega šest poena i 10 skokova.

 

Ujka Dru” nije ponovio partije iz utakmica 3 i 4. Iako je plejmejker Klivlenda postigao 26 poena i imao šest asistencija, loše je birao šuteve i još lošije ih realizovao (9/22 iz igre).

Klivlend je na početku meča stvari držao pod kontrolom, bili su igrači iz Ohaja agresivniji i čvršći u duelima, presecali su igru faulovima pa Golden Stejt nije mogao da se razmaše u igri kojom razbijaju protivničke odbrane.

Kavalirsi su na kraju prve četvrtine imali i prednost 37:33. Duplirala je prednost četa Tajrona Lua i do rezultata 41:33 sve se razvijalo dobro za ekipu Kavsa. Od tada kreće uragan Golden Stejta čiji igrači maksimalno ubrzavaju tempo igre, koriste lošu odbranu i još gora rešenja u napadu Kavalirsa da naprave seriju 28:4 kojom su i prelomili utakmicu u drugoj četvrtini.

Crna rupa” u igri Klivlenda trajala je predugo a tokom očajne serije u drugoj četvrtini Klivlend je od osam poena prednosti došao do 17 poena zaostatka. Uspevali su da se približe uglavnom zahvaljujući Lebronu Džejmsu i trojkama Džej Ar Smita, ali je Golden Stejt uvek imao spreman odgovor u vidu igrača koji će na kraju osvojiti MVP titulu finala, Kevinu Durentu.

Durantula je pogodio pet trojki, ali je gotovo svaka bila važna što nije bilo karakteristika prošlogodišnjeg Durenta koji je sa Oklahomom prokockao prednost 3–1 upravo protiv Golden Stejta u finalu Zapada.

Ovog puta je na terenu bio potpuno drugi igrač koji je zasluženo došao do prve šampionske titule i MVP priznanja u finalu. Prvi prsten je uz Durenta osvojio i Dejvid Vest čija je borbenost na početku druge četvrtine držala konce Voriorsa da se protivnik ne odlepi previše u periodu kada su “Ratnici” promašivali.

Stanje stvari se vrlo brzo preokrenulo u korist Voriorsa, koji su do kraja uspeli da sačuvaju prednost, Lebronu Džejmsu nanesu peti poraz u finalima NBA lige, a svojoj franšizi donesu ukupno petu titulu u istoriji i drugu u poslednje tri godine.