“VRAĆAM SE NAZAD”: Evo šta je Zdravko Mamić poručio posle privođenja

Zdravko Mamić
Beta

Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine uhapsili su danas u Međugorju savetnika fudbalskog kluba Dinamo Zdravka Mamića, javlja Hina.

 

Bivši čelnik Dinama uhapšen je po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Hrvatska.

– Policija je gospodina Mamića lišila slobode. On će tokom dana biti predat u nadležnost Suda BiH – potvrdili su za hrvatsku agenciju iz SIPA.

Po proceduri, za Mamića će Sud BiH utvrditi poseduje li bosanskohercegovačko državljanstvo, nakon čega će se on izjasniti protivi li se izručenju Hrvatskoj.

Mamić je u nekoliko javnih istupa rekao da ne želi da ide u zatvor u Hrvatskoj.

Mamić ima dvojno državljanstvo, a po ustavnim odredbama BiH, vlasti te zemlje ne izručuju svoje državljane.

Neposredno posle privođenja Mamić je dao izjavu za portal “Klix”.

– Idem na sud. Ljudi koji su me došli privesti su se lepo predstavili i sve je proteklo u redu. Ja sam im rekao da sam ih očekivao. To zna cela nacija, moraju me identifikovati jer je raspisana poternica – rekao je Mamić.

On je izjavio da će na sudu reći kako je protiv izručenja Republici Hrvatskoj koja je za njim raspisala međunarodnu poternicu.

– Ja ću se na sudu izjasniti, reći ko sam, šta sam i gde sam. I to je to, vraćam se nazad – dodao je Zdravko Mamić.

Zdravko Mamić je prošle nedelje zajedno s još trojicom osoba proglašen krivim i nepravosnažno je osuđen na šest godina i šest meseci zatvora zbog toga što je oštetio Dinamo i hrvatski budžet.

Mamić se dan pre izricanja presude sklonio u BiH, u Međugorje.

Županijski sud u Osijeku je nakon toga izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da raspiše domaću i medjunarodnu poternicu za Zdravkom Mamićem. Za područje Evropske unije izdat je evropski nalog za hapšenje.