Partizan je do završnog turnira NLB lige imao fantastičnu sezonu ali je čudesni koš Dušana Kecmana uz zvuk sirene, ovu generaciju učinio besmrtnom.

 

Tog 25. aprila 2010. godine, Partizan je u samo nekoliko sekundi imao titulu u rukama, pa je volšebno izgubio, a zatim na nestvaran način ponovo prigrabio.

Igrali su Crno-beli početkom 2010. godine nekoliko istorijskih mečeva, a pobede nad Barselonom, Panatinaikosom i Makabijem, pružili su priliku da u Parizu na fajnl foru napadnu i evropsku titulu. Ipak, ta sezona je doživela krešendo na završnom turniru Jadranske lige u Zagrebu.

Finale između Partizana i Cibone, u najavi je obećavalo veličanstvenu košarkašku predstavu ali je važnost utakmice donela veliku nervozu, dosta grešaka i mali broj poena.

Partizan je uz pomoć tandema Mekejleb – Marić i dominantnog skakača Robertsa, pokušavao da se na vreme odlepi od talentovane ekipe Cibone koja se uz pomoć sadašnjeg plejmejkera Partizana Gordona i Marka Tomasa, iznova vraćala u meč. Ne treba podsećati da su ova dva Cibonina igrača postigla po 31 poen.

Otišlo se u produžetak gde se nastavila rezultatska klackalica iz 4. deonice koja se završila rezultatom 60:60. Kad god bi Marić i Roberts doveli Partizan u kakvu-takvu prednost, Cibosi su se pre svega sjajnim šutem vraćali u utakmicu. 

Posle nekoliko promašenih napada, Partizan je imao lepu priliku da pri rezultatu 72:71 obezbedi novi produžetak, a verovatno i titulu. Roberts je promašio oba penala, a potom se u 7 sekundi odigrala neverovatna drama kakvu košarkaški svet nikada nije video.