Vučić: Zvezda i Partizan su dobijali podjednako, a odsad će to biti drastično manje

Lider SNS Aleksandar Vučić pričao je gostojući u 'Upitniku' na Radio televiziji Srbije o količini novca koju su Crvena zvezda i Partizan dobijali od države.

Prema njegovim rečima, fudbalski klub Crvena zvezda je imao nešto veću podršku države nego Partizan, dok je košarkaški klub Partizan dobijao više novca od države od KK Crvena zvezda.

Vučić se dotakao i ‘spornog’ ugovora Telekoma sa Crvenom zvezdom, rekavši da je suma od 249 miliona dinara predviđena za period od 46 meseci, a ne za svaku godinu pojedinačno.

– Kada je fudbal u pitanju, Crvena zvezda je u prethodnih 12 godina imala veću podršku nego Partizan. To nije ugovor od pet puta po tri miliona evra. U pitanju je ugovor od 249.600.000 dinara na pet godina, dakle 2.200.000 evra na pet godina, negde oko 400.000 evra, a ne tri miliona godišnje. Crvena zvezda je u prethodnom periodu u fudbalu imala više novca. Kada se ukupno sabere više novca dobila je Crvena zvezda. Razlika je u Gaspromu. Gasprom je čisto rusko preduzeće, za neznalice koje pričaju da je 49 odsto u vlasništvu Srbije, i tu je ta razlika u parama. Da budem pošten, država Srbija je u tome odigrala političku ulogu 2010. i 2011. godine, ali kakve to veze ima sa mnom – rekao je Vučić.

S druge strane, prema njegovim rečima, u košarci je situacija obrnuta.

– Kada govorimo o košarci, ne računajući godine 2004, 2005, 2006, Košarkaški klub Partizan je imao veću podršku države Srbije. Na primer, donacije i sponzorstva iz Dunav osiguranje je 155 miliona dinara za Partizan, a 46 miliona za Crvenu zvezdu. Komercijalna banka je dala 450.000 evra Crvenoj zvezdi, a 1.715.000 evra Partizanu. Nije plaćeno 50.000 evra od obećanih para jer nisu ispunjeni bonusi. Telekom Srbija – Partizanu 3.996.148,88 dinara. Crvenoj zvezdi ne manje od toga. NIS je značajno više na Partizanovoj strani. Na kraju to dođe na isto – dodao je on.

Za kraj, lider SNS rekao je da će država u budućnosti značajno smanjiti izdatke namenjene klubovima.

– Mene ne interesuje da se bilo kome dodvoravam i na mene neće niko da vrši pritisak. Ne dozvoljavam ni Keti Ešton, ni Rusima da vrše pritisak, ne dozvoljavam nikome da tako razgovara sa mnom, jezikom ucena, pretnji, političkih osuda. To sve plaćaju poreski obveznici Srbije. Zato ćemo davanje klubovima, koji nisu razumeli da su reforme i privatizacija neophodni, smanjiti. Neka nađu model koji im najviše odgovara. Država će pomagati, ali drastično manje. Pokazao sam tačne brojeve, to su naše pare, niko ništa ne krije. Ove godine Partizan ima najveću prednost u odnosu na Crvenu zvezdu, 1.900.000 dobio je Partizan, 1.350.000 Crvena zvezda. Mislim da je Čović zaboravio na Komercijalnu banku. U fudbalu Crvena zvezda je imala veću pomoć od Partizana. Crvena zvezda je svakako u fudbalu imala veću podršku nego Partizan – zaključio je svoju priču Vučić gostujući na RTS.