Vujošević o sukobima u evropskoj košarci: Borimo se za ABA ligu, to je najkvalitetnije takmičenje koje imamo

Prethodnih nedelja glavna tema u košarci je sukob na relaciji FIBA - Uleb. Između tog sukoba se našla ABA liga koja od 1. maja više neće biti przata od strana FIBA. Svoje mišljenje o čitavoj situaciji izneo je trener Partizana Duško Vujošević koji je nedvosmisleno podržao igranje ABA lige.

 

– Ne iznosim često mišljenje na ovu temu, jer ono nije odlučujuće, a i ne želim da moj tim bude taoc mog stava. On je sledeći: moramo da igramo kvalitetnu košarku, a najkvalitetnija košarka je u ABA ligi. Mi ne možemo da igramo u Rusiji ili Španiji, možemo ABA ligu ili srpsku. U ovom momentu je regionalna liga kvalitetnija od bilo koje domaće – rekao je Vujošević.

Trener Partizana je potom naglasio da crno-beli nemaju obavezu prema bilo kome, ali da imaju svoj interes i svoj stav.

– Partizan ne može da bude oduševljen ponašanjem Evrolige prema klubu. Podsećam da je Partizan na silu uvučen u regionalno takmičenje. Sećamo se raznih scena, kao na primer F8 u Sarajevu. Kada se to prevazišlo, onda se našla jedna pristojna jednačina koja vodi u Evroligu. Onda smo se izborili za trogodišnji ugovor, a onda klubovi koji su se borili da se uvede to pravilo, onda su krenuli da ga ruše. Partizan je puno puta bio žrtva. Prvi put kada se nismo kvalifikovali nismo dobili ni priliku da igrao kvalifikacije. To je možda i eho nekih sastanaka koji su bili kobni po Partizan. Mi nemamo velikih obaveza, ali imamo svoj interes i obavezu prema košarci. Moj stav je sledeći: igramo ligu koja je kvalitetnija – kazao je Vujošević.

 

Trener crno-belih rekao je da je ABA liga dostigla pristojan nivo, ali da su određene promene potrebne.

– Liga je porasla kvalitetno, prebrodila je dosta toga. Dostigli su pristojan nivo. Kažu da je ona najslabija karika u Evroligi. Pa ne možemo drugu da igramo. Borimo se za ovu da očuvamo. Potrebna je još veća regularnost, to je druga stvar. Ja sam apsolutno protiv zatvaranja Evrolige. Košarku ne treba da igraju samo bogati. Nama je interes da igramo dobru košarku, a ona se igra u ABA ligi – zaključio je Vujošević.

Za kraj trener Partizana se osvrnuo i na Košarkaški savez Srbije gde je novi mandat obezbedio dosadašnji predsednik Dragan Đilas.

– Zadovoljan sam što je Đilas ostao predsednik. Pokazao je u prethodnom mandatu posvećenost, spremnost da se žrtvuje kako bi uradio ono što je potrebno da bi reprezentativne selekcije imale dobre pripreme. Savez je na putu da se prilično konsoliduje i da se spreče neki štetni klupski uticaji, kao ko će biti selektor juniora. Partizan nikada nije imao takve pretenzije, ali će se braniti od pokazanih pretenzija od klubova koji ne mogu da obuzdaju svoje apetite. To je problem koji se trenutno drži pod tepihom. Nadam se da će Đilas ostati pri ispravnim stavovima – zaključio je Vujošević.