Vujošević: Rivalstvo Partizana i Zvezde je nezdravo, krivi su Čović i Vesić

Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević izjavio je da se ekonomska situacija u klubu pogoršava iz dana u dan.

On je dodao da su članovi Privremenog veća Beograda Nebojša Čović i Goran Vesić direktno odgovorni za to što crno-beli nisu dobili obećani novac.

– Moram da kažem da se ekonomska situacija pogorašava iz dana u dan i da je ponovo više nego kritično. Obećanja koja su nam data su omogućavala da se preživi, da se jedna institucija značajna na evropskom nivou ne ugasi – rekao je Vujošević.

On je objasnio da je Uprava Grada 2010. godine donela Pravilnik kojim su uspostavljeni kriterijumi o nagrađivanju sportskih klubova, kao i da će se svake godine precizirati o kolikoj sumi je reč.

– I ove godine je doneta odluke i po tome za učešće u Evroligi Partizan i Crvena zvezda primili su po četiri miliona dinara, a za učešće u sledećoj fazi je predviđeno 10 miliona. Radi se o manje o 100.000 evra… Onda je bilo predloga da se usvoji novi pravilnik, da se brojka smanji na dva miliona dinara. To zaista nije u redu – kazao je Vujošević.

Na novinarsko pitanje ko je kriv za to, Vujošević je imenovao članove Privremenog veća Beograda Nebojšu Čovića i Gorana Vesića.

– Najdirektnije Čović i Vesić. Ne znam ko je još tu, ne znam koliko su oni autohtoni – rekao je Vujošević i dodao da pojedinci tvrde da dokument o finansiranju klubova ne postoji.

– Nisam protiv toga da se Crvena zvezda ne spasi, ali sam protiv toga da se Partizan uništava, tome se suprotstavljam i suprotstavljaću se – rekao je Vujošević.

Trener Partizana istakao je da ovakav rivalitet između Partizana i Crvene zvezde nije dobar za državu.

– I ranije je bilo tenzija, ali je to više bilo zezanje, nije bilo pitanje života i smrti. Ovakav način finansiranja gde državna preduzeća Gasprom, na osnovu Škundrićeve intervencije finansiraju Zvezdu. Odnos je 15:1 po primanju od države – rekao je on.

– Nemojte da me držite za ovo 15:1, ali je blizu toga i to vodi ka tome da se Partizan ugasi. Govorim kao neko upozorenje, država će nezdravi rivalitet da svede na normalnu tenziju pravilnom raspodelom, da ne bude odnos 15:1. Nek bude 3:1, neka i to bude pravilna raspodela. Kao što kažu Italijani, kad imaš vetar kontra sebe, pa još pišaš, dupla je šteta, iskvasiš se – naveo je on.

Vujošević je dodao i da politiku treba eliminisati iz sporta i da se tada sa tribina neće prozivati političari. Vujošević, koji je i predsednik Sportskog društva Partizan, rekao je i da su i ostali klubovi u problemu, navodeći kao primer vaterpolo i fudbalski klub.

– Osećam ogroman pritisak, imam dve funkcije, teško je, razmisliću dobro šta da radim – rekao je on.