ZA PRIJATELJSTVO: Srpski fudbal na počasnom mestu međunarodnog dečijeg projekta (VIDEO)

czv
Privatna arhiva

Međunarodni društveno-odgovorni projekat "Fudbal za prijateljstvo" koji se ove godine organizuje peti put, i zbližava decu iz čak 64 zemalja, biće obeležen – između ostalog – i zapaženim prisustvom aktuelnih velikana srpskog fudbala!

 

Svim mladim učesnicima projekta “Fudbal za prijateljstvo 2017” dobrodošlicu je, u ime domaćina Finalnog meča FIFA Kupa konfederacija – FK “Zenit” iz Sankt Petersburga, poželeo kapiten reprezentacije Srbije, Branislav Ivanović. 

Siguran sam da će najmlađi učesnici i njihove starije kolege iz celog sveta poneti bezbroj sjajnih uspomena sa završnog foruma “Fudbal za prijateljstvo” i Finalnog meča FIFA Kupa konfederacija iz prelepog Sankt Petersburga! Važno je da deca šire prijateljstvo, da se bave sportom, da su svi međusobno jednaki i tolerantni, zaključuje Ivanović

Naš priznati internacionalni fudbalski sudija – Milorad Mažić sa sudijskim timom iz Srbije – zvanično je promovisan kao jedan od vodećih arbitara koji će “deliti pravdu” na mečevima Kupa konfederacija.

Finalna manifestacija projekta, koja će se održati početkom jula meseca u Sankt Petersburgu, okupiće predstavnike fudbalskih saveza, vodećih klubova i medija, nacionalne ambasadore projekta i decu – mlade fudbalere i novinare kao glavne učesnike najvećeg projekta ovog profila na svetu, baziranom na fudbalu i promociji prijateljstva među različitim narodima i kulturama.

Ovogodišnje izdanje projekta “Fudbal za prijateljstvo” – zvanično podržano od strane FIFA i UEFA – takođe predstavlja najlepšu moguću najavu za predstojeće FIFA Svetsko prvenstvo u fudbalu – Rusija 2018!

Mladi fudbaleri koji će predstavljati svaku od 64 zemalja-učesnica biće dečak, devojčica ili dete sa posebnim potrebama – i nastupaće na “Međunarodnom turniru prijateljstva” u jednom od osam mešanih međunarodnih timova.

Istaknuti učesnici projekta iz predhodnih godina će se ovoga puta pojaviti u ulozi mladih trenera ovih ekipa, kao izraz nastavka tradicije ovog jedinstvenog projekta. Svaki njihov korak tokom priprema za turnir pratiće i članovi kora “mladih novinara”, vršnjaka fudbalera koji će svoj reporterski talenat predstaviti u okviru delatnosti “Međunarodnog medijskog centra” projekta.

Srbiju će, u ovim cenjenim ulogama, predstavljati članovi omladinskih selekcija FK “Crvena zvezda” Stefan Maksimović (u ulozi trenera) i Luka Poljak (fudbaler), dok će Stefan Radujko predstavljati “sedmu silu” kao mladi novinar iz naše zemlje.

 

O projektu “Fudbal za prijateljstvo”

FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO jeste međunarodni društveno-odgovorni projekat za decu, pokrenut od strane kompanije Gazprom 2013. godine. Projekat nastoji da zbliži decu različitih nacionalnosti, polova, kao i fizičkih mogućnosti. Prijateljstvo, mir i jednakost su osnovne vrednosti koje učesnici projekta FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO promovišu kroz svoje aktivnosti.

Osnovni cilj projekta je razvoj dečijeg fudbala, promocija tolerancije i poštovanja za različite kulture i nacionalnosti među decom iz različitih zemalja. Osnovnih devet vrednosti po kojima se vode svi učesnici projekta su prijateljstvo, jednakost, pravednost, zdravlje, mir, odanost, pobeda, tradicija i čast.

“Međunarodni dan fudbala i prijateljstva” se svečano obeležava u preko 60 zemalja sveta, među kojima su Srbija, Rusija, SAD, Brazil, Indija, Kina, Nemačka, Francuska, Alžir, Sirija, Japan i druge. Preko 400 hiljada ljudi je uključeno u program proslave.

Tokom prethodnih godina, “Međunarodni dan fudbala i prijateljstva” podržalo je na stotine poznatih fudbalskih asova – poput legende svetskog fudbala Franca Bekenbauera (Nemačka), jednog od najboljih golgetera svih vremena Didijea Drogbe (Obala Slonovače), proslavljenog odbrambenog igrača Real Madrida i španske reprezentacije Mišela Salgada, bivšeg krilnog napadača londonskog Arsenala – Andreja Aršavina, nekadašnjeg kapitena reprezentacije Portugala – Vitora Baie i brojnih drugih legendi ovog sporta.

 loading...