ZA TO NIJE “KRIVA” TRADICIJA: Znate li zašto se Vimbldon NE IGRA NEDELJOM?

Novak Đoković - Vimbldon
Wikipedia

Vimbldon je zbog mnogo čega poseban teniski turnir i na njemu važe posebna pravila. Najstariji je teniski turnir na svetu, jedini je Grand Slam koji se igra na travi i definitivno je najznačajniji. O njemu se pričaju mnoge priče, a da li znate zašto su tereni nedeljom pusti?

 

Osim jagoda sa šlagom, specifičnog sistema prodaje ulaznica i svega ostalog što se veže uz Vimbldon, to je jedini od četiri turnira Grand Slama koji se ne igra nedeljom usred dve sedmice trajanja. Ne, nije reč o još jednoj engleskoj tradiciji vezanoj za turnir, nego o praktičnosti. Samo se četiri puta u istoriji, 1991., 1997., 2004. i prošle godine igralo na “Middle Sunday”, i to zbog kišom isprekidanog rasporeda.

Ostalih godina u 140-godišnjoj istoriji turnira nedeljom se – radi. To je jedini dan tokom dve sedmice trajanja turnira u kojem organizatori imaju priliku da osveže terene i malo ih “odmore” za nastavak Vimbldona. Pažnja, pedantnost i organizacija kojom se stručnjaci brinu za održavanje kultnih zelenih terena “All England Cluba” je neverovatna. To je, zapravo,nauka.

Dok se igrači odmaraju u nedelju, Nil Stabli i njegovih 28 ljudi s prvim zracima Sunca bacaju se na posao. Prva u akciju kreće “koza Bili” koja će usisati sve nepoželjne čestice i mrtvu travu s terena, posebno na delu iza osnovne linije. Bili, naravno, nije prava koza, već veliki usisavač koji će marljivo počistiti sve terene. Da, da, tereni u Vimbldonu se – usisavaju!

Svakog dana turnira na svim terenima se kosi trava, a tako će biti i u nedelju. Nakon “koze Bili” na travnjake izlazi kosilica Koro Field Top Maker koja će pošišati travu na tačno osam milimetara visine, ali je i izgladiti i poravnati. Vimbldonska kosilica je nešto skuplja od one kojom kosimo voćnjake i livadice oko svojih vikendica. 

Nakon što ta skupa kosilica odradi posao, red je na Nilove ljude zadužene za zalivanje. Oni će detaljno ispitati zemlju i travu i onda odrediti u kojoj razmeri će u vodu dodati odgovarajuće aditive kako bi se trava što bolje oporavila uoči druge sedmice turnira. 

Glavni protivnik vimbldonske travice su životinje. Noćna mora organizatora godinama su bile lisice koje bi se noću ušunjale na terene pa izmetom i raznim drugim akcijama uništavale podlogu. Za to su već godinama zaduženi psi čuvari koji redovno patroliraju oko terena, a postavljena je i električna žica, za svaki slučaj.