Zaplet u Superligi Srbije: Ne vodi se borba samo za opstanak, već i za drugo mesto

Nedavno je trener Crvene zvezde, Nenad Lalatović, izjavio da je drugo mesto na tabeli Jelen Superlige Srbije realnost kluba iz Ljutice Bogdana. Koliko je do sada pozicija bivšeg šampiona Srbije bila sigurna, posle 28. kola i katastrofalne igre u meču sa Radničkim iz Kragujevca slobodno možemo reći da je pod znakom pitanja.

16. maj od 17 časova:

Čukarički – Vojvodina

Donji Srem – Napredak

Voždovac – Borac

Mladost – Radnički Niš

OFK Beograd – Crvena zvezda

Partizan – Novi Pazar

Rad – Subotica

Radnički 1923 – Jagodina

24. maj od 17 časova:

Borac – Partizan

Crvena zvezda – Mladost

Jagodina – OFK Beograd

Napredak – Rad

Novi Pazar – Donji Srem

Radnički Niš – Voždovac

Spartak – Čukarički

Vojvodina – Radnički 1923

Novi šampion Srbije je Partizan. Crno-beli će tako posle pauze od jedne sezone ponovo vratiti trofej na klupske police. I dok dilema oko novog prvaka više ne postoji, najveći rival timu iz Humske bije bitku oko drugog mesta.

Posle poraza od Čukaričkog, prošlog vikenda, usledio je još neočekivani šok za Lalatovićev tim. Naime, fudbaleri Crvene zvezde su juče sramno poraženi od ekipe Radničkog iz Kragujevca, tima koji je izgubio sve šanse za opstanak u eliti i od naredne sezone će igrati u nižem rangu. Radnički je tako, na najvećem stadionu u Srbiji, došao do tek četvrte pobede ove sezone i sada ima samo 18 bodova.

Ovakav ishod doveo je Zvezdu u poziciju da strepi i za to drugo mesto koje je, do skoro, bilo zasigurano.

Fudbaleri Čukaričkog su se minimalnim trijumfom u Jagodini približili crveno-belima na samo bod razlike. Ukoliko u sledećem kolu kod kuće savladaju Vojvodinu, a Zvezde kiksne na gostovanju OFK Beogradu, „Brđani” će preuzeti drugu poziciju.

 

Podsetimo, Crvena zvezda je poslednji put prvenstvo završila na trećem mestu u sezoni 2008/2009. Partizan je tada bio prvak, dok je Vojvodina bila vicešampion.

Posle jučerašnje utakmice Nenad Lalatović je najavio ostavku naglasivši da on nije pravi trener za crveno-bele.

Možda nisam za Zvezdu, ali ima i drugih koji su zalutali. Zvezdi, unapred, sledeće sezone želim sreću, ali da bi osvojila titulu treba da ima trenera, a i da dovede minimum 10 novih igrača, koji mogu da nose ovaj grb, jer on je jako težak – više o onome što je pričao strateg kluba iz Ljutice Bogdana pročitajte OVDE.

S druge strane Čukarički je u odličnom naletu. Ekipa Vladana Milojevića već ima zasiguran put ka Evropi, pošto će se za trofej pobednika Kupa boriti sa Partizan 20. maja na stadionu „Rajko Mitić”. Ipak, mala bodovna razlika odličan je povod sa se iskoristi dobra forma kako bi „Brđani” napravili najbolji rezultat u istoriji kluba – drugo mesto. Sama činjenica da bi generacija Vladana Milojevića ušla u anale je dovoljan motiv.

 

Što se tiče donjeg dela tabele, situacija je i više nego zanimljiva. Juče su se u direktnom okršaju borili Spartak i Donji srem. Tim iz Pećinaca je pretrpeo poraz u Subotici rezultatom 3:2. Ekipe su se smenjivale u vođstvu i kada su svi već mislili da će se derbi začelja završiti bez pobednika, glavni sudija se diskutabilnim odlukama pobrinuo da utakmica dobije drugačiji epilog. 

Golom iz jedanaesterca u 92. minutu Subotičani su stigli do veoma važne pobede. Međutim, buru protesta izazvala je odluka prvog sudije Anđelovskog da pokaže na belu tačku.

Kako je sve to izgledalo pogledajte na snimku „Sport Netvorka”. Sporni detalj možete videti na 3:00.

Tako je Donji Srem je ponovo izgubio bodove na čudan način i doveo u pitanje opstanak na elitnoj sceni.

Diskriminacija fudbala, domaćim fudbalerima nije bilo dovoljno što su tokom većeg dela imali pristrasnu pomoć sudija, nego su morali da im sviraju i dva penala. Ono što smo doživeli od „ljudi u crnom”, samo donosi odgovor da šutiranje lopte u Srbiji mora da se ukine, dok neke stvari ne isplivaju na čistinu – nije krio gnev Dragan Despotovoić, direktor kluba iz Pećinaca, piše „Sportski Žurnal”.

Sremci su podsetili i na prošlu sezonu kad je 5. oktobra 2013, na terenu Spartaka, priznat gol Subotičana iz klasične ofsajd pozicije. Tada je, kao i u sredu, (ne)pravdu delio Novica Anđelovski iz Kačareva.

Čovek se urotio protiv nas, želi da nas izbaci iz lige, to je potvrdio i ovog puta. Ne mogu Subotičanima da čestitam na pobedi, jer je nisu zaslužili. Nije bilo pošteno da izgubimo, najmanje na ovako okrutan način, momci su izgarali svih 90 minuta, čestitam im na prikazanoj igri – dodao je Despotović.

Šta će se sve izdešavati do kraja sezone ostaje nam da čekamo i pod budnim okom pratimo zaplet i u gornjem, ali i donjem delu tabele…