ZASLUŽUJE DOČEK NA BALKONU! Nemanja je POBEDIO RAK, a sada se bori za medalju u atletici (FOTO)

Nišliji Nemanji Tadiću (23) našem najtrofejnijem plivaču sa invaliditetom predstoji naredne nedelje veoma značajno evropsko nadmetanje, ali ne u plivanju već u atletici.

Beta

Tadić je proletos na državnom prvenstvu u atletici skočio u vis 1,5 metara i tako izborio normu za Evropsko prvenstvo u atletici za paraolimpijce koje 21. avgusta počinje u Berlinu.

On je ove godine takođe isplivao i normu za Evropsko prvenstvo u plivanju za paraolimpijce, ali je u poslednji čas, kako je kazao, “prelomio” i odlučio da se takmiči u atletici.

– Prezasitio sam se plivanja i hteo sam da počnem nešto novo. U teretani sam slučajno sreo trenera Atletskog kluba “Železničar” Nikolu Randjelovića i zajedno smo došli na ideju da probam da skačem uvis. Već na prvom treningu imao sam dobar rezultat – rekao je Tadić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, postoje “neke šanse” da u Berlinu stigne do medalje, ali rano je govoriti o tome.

– Visina koju sam preskočio ovog proleća, predstavlja, četvrti, peti rezultat u Evropi ove godine. Činjenica je međutim da sam još nov u atletici – rekao je on.

Beta

Tadić je istakao da je veoma zahvalan gradu Nišu što je izdvojio 700.000 dinara kako bi dobio pravu sportsku protezu za nogu.

– Proteza je stigla pre desetak dana i šteta što nemam još tri, četiri nedelje da se na nju priviknem. Nije baš laka adaptacija za tako nešto, ima i padova i povredjivanja druge noge – objasnio je Tadić.

On je kazao da, bez obzira kakav rezultat ostvario u Berlinu, ima nameru da se ozbiljno posveti atletici u narednim godinama i da se osim u skoku uvis oproba u još nekim atletskim disciplinama, poput skoka u dalj ili bacanju koplja i kugle.

Beta

Nemanja Tadić je kao sedmogodišnji dečak oboleo od raka kostiju zbog čega su lekari morali da mu levu nogu amputiraju najpre do, a potom i iznad kolena. Lečenje je trajalo pune tri godine i za to vreme primio je 24 hemioterapije.

Počeo je da pliva tek sa 17 godina, ali je veoma brzo napredovao i proteklih godina osvojio je više medalja na državnim prvenstavima i brojne medalje na međunarodnim takmičenjima. Na Evropskim univerzitetskim igrama u Zagrebu, pre dve godine, osvojio je četiri zlatne i jednu srebrnu medalju.

Njegov sadašnji trener Nikola Randjelović rekao je agenciji Beta da veruje da će Tadić nastaviti da osvaja medalje jer je vrhunski sportista, a izuzetno je talentovan za atletiku.

Niš je poslednji put imao atletičara sa invaliditetom još 80-tih godina, kada je medalje na velikim evropskim i svetskim takmičenjima osvajao Slobodan Adžić.