Zatvorska kazna od četiri godine za korupciju u hrvatskom fudbalu

Bivši potpredsednik Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS) Željko Širić danas je na sudu u Zagrebu prvostepeno osuđen na četiri godine zatvora za primanje mita za "pošteno suđenje", uz zabranu obavljanja funkcija u fudbalu na osam godina.

U istom slučaju za davanje mita osuđen je i nekadašnji sekretar fudbalskog kluba Karlovac Neven Šprajcer. On je dobio uslovnu kaznu od deset meseci, a ako presuda postane pravosnažna, četiri godine neće smeti da obavlja funkcije.

Presuda je izrečena na zagrebačkom Županijskom sudu posle devet meseci suđenja zbog korupcije u prvoj fudbalskoj ligi.

Zbog sistemske korupcije tužilaštvo je tražilo maksimalne kazne i da im se izrekne mera zabrane obavljanja funkcija u trajanju od 10 godina, dok je odbrana u završnoj reči tvrdila da im krivica nije dokazana.

Istraga nameštanja prvoligaških utakmica i podmićivanja sudija počela je još 2011. godine, a glavnu ulogu u otkrivanju afere odigrao je tada 32-godišnji predsednik Hajduka iz Splita Hrvoje Maleš.

On je Širiću predao označenih 30.000 evra, od 95.000 evra koliko je navodno traženo za “pošteno suđenje”. Odmah po predaji novca Širića i bivšeg predsednika komisije sudija Stjepana Đedovića, protiv koga je postupak razdvojen zbog bolesti, uhvatila je Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Hapšenje Širića, Đedovića i Šprajcera bio je nastavak antikorupcijske akcije “Ofsajd”, u kojoj se istraživalo nameštanje 12 prvoligaških utakmica.

U tom slučaju sud je ranije 15 optuženih, uglavnom fudbalera i funkcionera kluba Kroacija Sesvete, Varteks i Međumurje, proglasilo krivima.