Završen NFL draft, prvi put izabran gej igrač!

Posle tri dana uzbuđenja NFL timovi izabrali svoje igrače

Druga i treća runda NFL Drafta obilovale su trejdovima, a iznenađenja ponovo nije nedostajalo. Ekipa Hjuston Teksansa, koja je i započela Draft prvim pikom Džadeveonom Klaunijem, završila ga je izabravši 256. pika Lonija Belentajna koji je ovogodišnji ‘Gospodin Nevažni’ (Mr.Irrelevant). Bilo je očekivano da Hjuston izabere svog vođu napada sa prvim pikom druge runde, ali oni su zabrali ofanzivnog garda Zaviera Sua-Fila, a kvoterbeka su uzeli tek na kraju četvrte runde – Toma Sevidža sa Pitsburga. Međutim, spekuliše se da će Hjuston da napravi trejd sa Nju Inglandom za kvoterbeka Rajana Maleta, 74. pika sa Drafta 2011 i da su verovatno zato Patriotsi u drugoj rundi uzeli Džimija Garopola.

Dalas je napravio trejd sa Vašingtonom i sa drugim pikom uzeo enda Demarkusa Lorensa za koga se nadaju da će uspeti da zameni drugog Demarkusa – najboljeg u istoriji Dalasa u kvoterbek sekovima sa čak 117, Demarkusa Vera koji je posle kraja prošle sezone otišao u Denver. Klivlend nije uzeo risivera za Džonija Menzela, već je ojačao liniju sa Džoelom Bitoniom, Ouklend je uzeo talentovanog kvoterbeka Dereka Kara, a Džeksonvil risivera Markisa Lija koji je bio projektovan za prvu rundu. Filadelfija je skočila 12 mesta u trejdu sa Tenesijem i uzela hvatača Džordana Metjuza koji će imati težak zadatak da zameni Dešona Džeksona koji je otišao u ekipu divizijskog rivala Vašington Redskinsa. Prvi pik šampiona Sijetla ove godine bio je takođe hvatač Pol Ričardson, a prvi put birali su Vašington i Indijanapolis (lajnbeker Trent Marfi i linijaš Džek Mjuhort).

Zanimljivo da je raningbek prvi put izabran tek sa 54. pozicije, najkasnije u istoriji Drafta, kada je Tenesi izabrao Bišopa Senkija. Pre toga najkasnije od trkača izabran je Đovani Bernard sa 37. mesta prošle godine. Posle Senkija izabrani su Džeremi Hil (Sinsinati), Karlos Hajd (San Francisko), Čarls Sims (Tampa Bej), pa tek onda Tre Mejson, MVP utakmice za BCS šampionat protiv Alabame, najdominantnije ekipe koledž fudbala poslednjih godina i ekipe iz čije odbrane je dva Igrača izabrano u prvoj rundi (Si-Džej Mouzli i Ha Ha Klinton-Diks). Mejsona je uzeo Sent Luis.
U treću rundu su osim Mejsona neočekivano pali linijaš Morgan Mozes (Vašington), centar Markus Martin (San Francisko) i defanzivni tekl Luis Niks (Hjuston) koji će se pridružiti Klauniju i najboljem defanzivcu lige 2012. godine Džej-Džej Vatu.
Kvoterbek Alabame, često projektovan kao 33. pik, Ej-Džej Mekeron izabran je tek kao 164. pik (i deveti kvoterbek) kada ga je uzeo Sinsinati. I dalje se smatra da on može biti odličan profesionalac, a ako Endi Dolton ne poboljša svoju igru naredne sezone mogao bi da dobije šansu. Isto važi i Zeka Metenbergera ako izbegne povrede. On je otišao u Tenesi u šestoj rundi.

Defanzivni end sa Univeziteta Misuri Majkl Sem koji je prvi igrač koji je izjavio da je homoseksualac pre nego što je počeo profesionalnu karijeru otišao je u Sent Luis kao 249. pik. Prethodnih meseci raspravljalo se o tome kako će ga ostali igrači prihvatiti, a mnoge zvezde igre su pružile podršku Semu na društvenim mrežama. Verovatno će mu pomoći to što je trener Sent Luisa iskusni Džef Fišer, koji je veliki autoritet, ali i sjajan defanzivni trener.

Mnogi igrači koji nisu izabrani na Draftu biće ubrzo potpisani od strane timova da konkurišu za sastav. Prošle godine 47 nedraftovanih rukija bilo je na rosteru timova na početku sezone.
Narednih dana pričaće se o tome ko je najbolje, a ko najgore prošao na Draftu. Za sada deluje da su Sent Luis i Sinsinati dobili šta su tražili, a videćemo da li će se isplatiti pikovi Majamija, Kanzas Sitija i Dalasa. Naravno, ko je kako prošao znaće se tek sledeće godine.