ZBOG NIZA FINANSIJSKIH SKANDALA: Savet Evrope traži NADZOR za fudbalske organizacije

boka juniors
foter.com/udono

Parlamentarna skupština Saveta Evrope zatražila je danas formiranje nezavisnog spoljnjeg organa zaduženog za nadzor fudbalskih organizacija, diskreditovanih nizom finansijskih skandala.

 

Premalo novca škodi fudbalu, previše novca ubija fudbal. Treba izbeći samouništenje fudbala –navela je u izveštaju luksemburška poslanica An Braser.

Rezolucija koja predviđa osnivanje takvog organa usvojena je sa 131 glasom za, pet protiv i 10 uzdržanih. U rezolucijie navodi da će taj organ ocenjivati upravljanje u FIFA, UEFA i drugim upravnim organima fudbala, uključujući i “integritet izbora njihovih upravnih struktura”.

Moramo okočati praksu skrivanja, ignorisanja, minimiziranja prekršaja. Zainteresovane strane treba da sarađuju da bi stale na put finansijskim ekscesima u kojima fudbal gubi. Treba dubinski promeniti kulturu upravljanja na svim nivoima, da bi se ona fokusirala na poštovanje ljudskih prava i vladavine prava, internu demokratiju i participaciju, transparentnost i odgovornost, bezrezervno pridržavanje najviših etičkih vrednosti, solidarnost i brigu za opšte dobro, rekla je Braser.

Braser je preporučila FIFA i UEFA da “osnuju zajednički radni sto za diskusiju o finansijskom fer pleju, vlasništvu nad igračima, menadžerima i posrednicima i drugim pitanjima”.