“ŽELIM DA BUDEM SPREMAN ZA SRBIJU”: Mačvan otkrio kako teče oporavak od teške povrede kolena

Srpski košarkaš Milan Mačvan rekao je da se dobro oporavlja od povrede kolena, ali da nije siguran da li će igrati na Svetskom prvenstvu u Kini, na kome, kako je ocenio, Srbija ima šanse da osvoji medalju. 

Laško

– Koleno je super, pre mesec dana sam počeo da treniram i to sa kontaktom. Dobro se oporavljam, idem na treninge, terapije i pokušavam da se spremim ako ne za reprezentativno leto, onda za klupsku sezonu koja me čeka. Selektor Đorđević me je uvrstio na širi spisak. On će pred početak priprema da precrta nekoliko imena, tako da ćemo videti da li ću i posle toga biti deo tima. U svakom slučaju želim da budem spreman – rekao je Mačvan.

On je košarkaš Bajerna iz Minhena, ali ne zna da li će ostati u tom klubu.

– Za sada ne znam da li ostajem. Zavisiće i od toga kako Bajern bude završio sezonu. Mi jesmo potpisali predugovor da ostanem i sledeće godine. Ali zaista ne mogu da kažem ništa više. Vrlo brzo će se znati da li ostajem ili ne – naveo je Mačvan.

Govoreći o predstojećem Svetskom prvenstvu u Kini, Mačvan je ocenio da Srbija ima velike šanse da osvoji medalju.

– Zbog svih prethodnih rezultata koje smo postigli, košarka je kod nas sport broj jedan i to ne kažem zato što se ja bavim njome. Ali, hajde da spustimo malo loptu na zemlju. Da idemo korak po korak. Najgore bi bilo da poletimo, pomislimo da smo veliki favoriti i da će nam sve biti poklonjeno. Najbitnije je da svi budemo zdravi, da hemija bude dobra. Ako sve bude kako treba, mislim da imamo velike šanse da osvojimo medalju u Kini – rekao je Mačvan.

Mačvan je ambasador FIBA čelindžera, najkvlitetnijeg 3×3 basket turnira  koji će se 13. i 14. jula održati na platou ispred severne strane Beogradske arene.

– Ne postoji košarkaš koji će vam reći da kao dete nije sa drugovima ispred zgrade igrao basket i tako zavoleo magičnu igru pod obručima. Tako se rađa ljubav za ceo život. Ljubav koja ne prestane ni onda kada teren u kraju zamene neke od najvećih dvorana u Evropi i svetu. Svi obožavamo ulični basket. Svi mi koji smo ostvarili profesionalne karijere počeli smo na nekom terenu ispred zgrade – naveo je Mačvan.

Na turniru će učestvovati 16 timova podeljenih u četiri grupe, a po dve najbolje ekipe plasiraće se u četvrtfinale, posle čega slede eliminacije.

– Organizatori ovog turnira su moji dobri drugari. Pitali su me da budem promoter čelindžera koji se organizuje pod pokroviteljstvom FIBA i uz podršku KSS i ja sam sa zadovoljstvom prihvatio. Imao sam priliku u Novom Sadu da gledam čelindžer i bilo mi je baš zanimljivo. Drugačija je igra nego kada mi igramo pet na pet. Basket je postao olimpijski sport i iskren da budem, od naših reprezentativaca očekujem da u Tokiju 2020. stignu do medalje – rekao je krilni centar.

Mačvan je rekao da je oduševljen odličnim partijama srpske 3×3 basket reprezentacije.

– Popularnost 3×3 basketa rapidno raste, a u Srbiji je ovaj sport već prilično afirmisan. Naši basketaši su osvajali zlata i na evropskim i na svetskim šampionatima. Veoma su talentovani. Druge zemlje nemaju takav kvalitet kao mi. Voleo bih da ovaj sport nastavi da se razvija kod nas, da se ulaže u njega, da se dešavaju i ovakve manifestacije kao što je čelindžer u Beogradu. Ako sve bude nastavilo da se razvija u pozitivnom pravcu, onda mislim da naši basketaši imaju šansu i da stignu do odličja na Igrama 2020 – rekao je on.

Čelindžer u Beogradu je i kvalifikacioni turnir za FIBA masters koji se održava 3. i 4. avgusta u Pragu.

– Konkurencija će biti veoma jaka, dolaze najbolje ekipe sveta iz SAD, Evrope. Videćemo šta će naši momci da urade, a posebno cu pratiti ekipu Novog Sada koja je najbolja na svetu. Takmičenje traje dva dana, ulaz je besplatan – naveo je Mačvan.