ZIMONJIĆ OTKRIO ŠTA MU JE JEDNOM FEDERER REKAO O ĐOKOVIĆU: “Ja to ne bih mogao”

Novak Đoković u suzama proslavio desetu titulu na Australijan openu. Od juče je ponovo broj 1. Zašto je ovo za Novaka najveća pobeda u karijeri? Sa kakvom povredom se borio tokom turnira? Šta se dešavalo na terenu, a šta van njega?

Printscreen

To su ovog jutra u „Uranku“ bila pitanja za tenisera Nenada Zimonjića i teniskog trenera Borisa Bošnjakovića.

Nenad Zimonjić kazao je da nas je Novak s godinama navikao na neverovatne uspehe.

Puno mi je srce bilo, presrećan sam bio i zbog njega, i zbog njegove porodice, i zbog njegovog tima. Toliko sreće i radosti donosi našem narodu… To su bile neke od prvih misli koje su mi prolazile kroz glavu. Setio sam se prvog momenta sa Australijan opena, kada je Novak imao 17 godina, gledao sam ga kao juniora tada. Završio je takmičenje u polufinalu. To je bilo 2004. godine. Sada sam ga gledao kako osvaja deseti Australijan open. Jedino je Nadal to uspeo na Rolan Garosu, da ima dvocifren broj osvojenih trofeja na jednom grend slemu, i mislim da se ti rekordi neće oboriti. Mislim da će Nole završiti sa najviše grend slemova i postići će takve rekorde koje niko neće moći da obori – kazao je popularni Ziki u „Uranku“. – Ovo nije normalno i retko ko je pravio ovakve rezultate. Prvi koji su podigli tenis na taj nivo i imali takav kontinuitet u rezultatima bili su Federer i Nadal. Većina igrača je pomislila da u njihovoj eri nemaju šanse, ali Novak to nikada nije pomislio. Stalno je radio na sebi, popravljao igru, i nije ni pomislio da neće uspeti. Došao je dotle da ne samo da je izjednačio skor u međusobnim susretima, nego je bolji u duelima i protiv Nadala i protiv Federera koji su imali ogromnu prednost.

Zimonjić veruje da Đoković ove godine može da osvoji sva četiri grend slema.

– Konors je igrao do 39. godine, Federer do 40. Ne vidim zašto Novak ne bi igrao do 40. godine i bio konkurentan. Na svakom grend slemu na kom bude učestvovao biće favorit. Kada igra na svom najvišem nivou može da pobedi bilo koga, to je dokazao nebrojeno mnogo puta do sada. Uveren sam u to da je Federer igrao sve do momenta kada je verovao da može da osvoji grend slem. Najveća šansa bila mu je na Vimbldonu. Dok Nole bude verovao da može da osvaja trojefe – on će igrati tenis.

Nenad Zimonjić kazao je u „Uranku“ i da je siguran da će Novaka publika sada još više ceniti i poštovati, i sve više navijati za njega.

– Ovo što on ostvaruje je neverovatno. Federer više ne igra, Nadal ima mnogo povreda i pitanje je koliko će mu zdravlje dozvoliti da se vrati na vrhunski nivo, ali nikada ga ne bi trebalo potceniti. Svi jedva čekaju da vide kakva će situacija biti na Rolan Garosu. Nadam se da će ove godine Nole igrati na US openu i da ćemo uživati u prelepom tenisu i nivoima u igri koji nisu do sada viđeni.

Federer to ne bi mogao

Nenad Zimonjić otkrio je gledaocima K1 televizije i jednu zanimljivost u vezi sa Rodžerom Federerom.

– Verujem da Novaka svi teniseri cene. Mnogo sam godina na turnirima i u razgovoru sa Federerom saznao sam koliko se on divi i koliko poštuje Novakovu i posvećenost Endija Mareja i njihovih timova. Govorio je da on to ne bi mogao, da bi posle četiri ili pet godina tako rigoroznih pravila i discipline prestao da igra tenis. Jedan od najboljih svih vremena to je rekao. Ja Novaka znam od njegove 14. godine, prvi put smo tada igrali zajedno, i gledao sam njegov put – koliko je u svakom pogledu rastao. Sve je to rezultat tog dugogodišnjeg svakodnevnog rada i maksimalne posvećenosti koju ima – zaključio je Zimonjić.

Boris Bošnjaković: Ne znam kako je uspeo

Teniski trener Boris Bošnjaković i Novakov prijatelj i saradnik u Teniskom centru „Novak“ kazao je danas u „Uranku“ da je Novakova povreda veoma ozbiljna.

– Koliko znam povreda je bila dosta ozbiljna. I Goran Ivanišević se oglasio juče posle meča i izjavio da smatra da bi se većina igrača pozdravila sa turnirom i predala mečeve, ali Novak dok ne iscrpi sve mogućnosti da se oporavi, stane na teren i bude na visokom nivou – ne odustaje! – rekao je s osmehom Bošnjaković.

– Meni je to neverovatno, ne znam kako je igrao. To je prvenstveno do njegove mentalne snage. U mogućnosti je da se isključi i da toleriše bol koji većina sportista i drugih ljudi ne bi mogla. Drugo, on ima sjajan tim. I Miljan Amanović je otišao u Australiju i biće s njim povremeno tokom godine kako bi Novak bio u tom nivou fizičke pripreme i kako bi doveo telo u mogućnost da se takmiči na najvećem nivou. Miljan je rekao da su svakog jutra do tri ili četiri ujutro radili neku vrstu oporavka. Iscrpeo je sigurno sve vrste terapije. Rečeno mi je da je danas otišao na magnetnu rezonancu da vidi status povrede. Imao je veliku rupturu mišića, nepojmljivo mi je je mogao da stane na teren. Zavoji i bandaže su uspeli da mu koliko-toliko zaštite nogu i osećao se sve bolje sa svakim mečom. Ne znam kako je to uspeo!

Odricanje je, kako je kazao Bošnjaković u „Uranku“ – ključno.

– Novak je to od malih nogu shvatio i imao je neviđenu želju da postigne neverovatne visine u sportu. To ga odvaja od drugih. Većina sportista to ne razume, nažalost. Nemaju tu informaciju. Srećom, sam već godinama blizu Novaka, vidim kako živi i radi, i koliko je posvećen tom načinu života. Od jutra dok ne legne da spava je sve podređeno planiranju njegovog dana. On ima i porodicu do koje mu je mnogo stalo i konstantna je borba u pronalaženju ravnoteže između profesionalnog i privatnog života. I u tome uspeva – rekao je trener.

Kazao je i da je upoznao mnogo dečaka sa velikim snovima.

– Naš je posao da ih usmerimo i damo im do znanja koliko je to težak put i koliko je odricanja potrebno, i podrške porodice. Mnogo tenisera ima snove ali je na njima i na njihovim roditeljima, na stručnim trenerima da im to omoguće. Trnovit je to put bio, Novakova slava i svi pritisci… Sve što se dešavalo i što se dešava „skupljamo“ i stavljamo na papir kako bi edukovali trenere – to je Novakova velika želja. Želi da u Srbiji osnuje Institut za sport i da prenese svoje znanje. U budućoj Akademiji želja mu je da edukujemo trenere kako bi oni mogli da edukuju igrače šta je sve potrebno za uspeh – kazao je Boris Bošnjaković danas na televiziji K1.